Χειρότερη η φυσική κατάσταση της σημερινής γενιάς

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΠΑΙΔΙΑ, ΤΡΕΞΙΜΟ, ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η φυσική κατάσταση των παιδιών εμφανίζει πτωτική τάση παγκοσμίως, με συνέπεια πολλά από τα σημερινά παιδιά να μην μπορούν να τρέξουν τόσο μακριά ή τόσο γρήγορα όσο έτρεχαν οι γονείς τους, όταν ήταν στην ίδια ηλικία.

 Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αυστραλιανής επιστημονικής έρευνας που παρουσιάστηκε σε αμερικανικό καρδιολογικό συνέδριο και η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως η εξέλιξη αυτή, αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη για την επιδείνωση της υγείας , ιδίως της καρδιάς, πολλών σύγχρονων παιδιών, όταν γίνουν ενήλικες.

Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι μετά το 1975 εμφανίζεται διεθνώς μια αργή αλλά σταθερή πτώση του επιπέδου καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης των παιδιών και των εφήβων. Εκτιμάται ότι τα σημερινά παιδιά είναι περίπου 15% λιγότερο ικανά και υγιή από καρδιαγγειακή άποψη σε σχέση με τους γονείς τους, όταν εκείνοι ήσαν νέοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Γκραντ Τόμκινσον της Σχολής Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν) 50 σχετικές δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν πάνω από 25 εκατ. παιδιά σε 28 χώρες για μια περίοδο 46 ετών (1964-2010). Η συγκριτική ανάλυση έδειξε ότι τα σημερινά παιδιά τρέχουν την απόσταση του ενός μιλίου κατά μέσο όρο ενάμισι λεπτό (90 δευτερόλεπτα) πιο αργά απ’ ότι  οι συνομήλικοί τους, δηλαδή η γενιά των γονιών τους, πριν από 30 χρόνια.

Οι αυστραλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η καρδιοαγγειακή αντοχή των παιδιών χειροτερεύει κατά περίπου 5% κάθε δεκαετία που περνά. Η διαχρονική επιδείνωση παρατηρείται τόσο στα αγόρια, όσο και στα κορίτσια, σε όλες τις ηλικίες μεταξύ των εννέα και των 17 ετών. Σε σημαντικό βαθμό -από 30% έως 60% ανάλογα με τη χώρα- το πρόβλημα αποδίδεται στην επιδεινούμενη παχυσαρκία, που είναι πιο διαδεδομένη σε μερικές χώρες από ό,τι σε άλλες.

Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να εντάξουν την άσκηση στην καθημερινή τους ζωή,καθώς αυτό θα σημαίνει λιγότερα προβλήματα υγείας γι' αυτά ως ενήλικες καί αποφυγή της δραματικής αύξησης των καρδιαγγειακών παθήσεων στο μέλλον.