Ε.Ο.Φ.: Όχι στα φάρμακα από μη ειδικούς

ΕΟΦ, ΦΑΡΜΑΚΑ, ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑΤΡΟΥ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ

Πολλοί πιστεύουν ότι όταν αρρωσταίνουν, π.χ. με μια απλή ίωση πρέπει να πάρουν οπωσδήποτε φάρμακο για να θεραπευθούν ή να μην επιδεινωθεί η κατάστασή τους. Αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών και γενικότερα φαρμάκων που θα έπρεπε να παίρνουμε μόνο με συνταγή γιατρού.

Προτεραιότητα του ΕΟΦ, αρμόδιου οργανισμού για την προστασία της δημόσιας υγείας σε σχέση με την κυκλοφορία των φαρμάκων, είναι να ενημερώσει το κοινό, με τρόπο απλό, ώστε να αφυπνίσει και να πείσει τους πολίτες για αλλαγή της συμπεριφοράς τους. Γι’ αυτό το λόγο προειδοποιεί:

 

Δεν παίρνουμε ένα φάρμακο γιατί μας το προτείνει ένας φίλος ή συγγενής, αλλά απευθυνόμαστε στον ειδικό, στον γιατρό ή στον φαρμακοποιό μας.

 

Οι επιπτώσεις

Η κατανάλωση αντιβιοτικών το 2010 στη χώρα μας ήταν η υψηλότερη σε σύγκριση με όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αποτέλεσμα είναι:

  • Κίνδυνοι για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού. Το φαινόμενο της πολυφαρμακίας προκαλεί και σημαντική αύξηση στην ανθεκτικότητα πολλών μικροβίων, τα οποία καταπολεμούνται δύσκολα.
  • Η αλματώδης αύξηση της ιδιωτικής και κυρίως της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης φθάνοντας έως την απειλούμενη κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης.

 

O γιατρός μας καθοδηγεί

Είναι σημαντικό να απευθυνόμαστε στον γιατρό για να μας εξετάσει και να μας «γράψει» τη συνταγή για το κατάλληλο φάρμακο για την πάθησή μας. Ο γιατρός θα μας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο που θα παίρνουμε το φάρμακο (π.χ. πριν από το φαγητό ή κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, πρωί ή βράδυ κλπ.), για πόσο διάστημα πρέπει να το λάβουμε ώστε να εκμεταλλευτεί τις ιδιότητες του φαρμάκου στο μέγιστο βαθμό και να έχουμε το μεγαλύτερο όφελος (αποτελεσματικότητα). Για παράδειγμα, ένα φάρμακο που βοηθάει το πεπτικό σύστημα, πρέπει να το πάρουμε πριν από το φαγητό, ενώ ένα αντιβιοτικό συχνά –αλλά όχι πάντοτε- το παίρνουμε με γεμάτο στομάχι.

Προσοχή στις αλληλεπιδράσεις

Ο γιατρός θα λάβει επίσης υπόψη του εάν χρησιμοποιούμε άλλα φάρμακα και το κατά πόσο ή πώς επηρεάζει το ένα το άλλο (τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων).

Επίσης, μερικές φορές κάποια τρόφιμα μπορεί να επηρεάζουν την απορρόφηση ή την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου (π.χ. όταν παίρνουμε σίδηρο μαζί με χυμό πορτοκαλιού, διευκολύνουμε την απορρόφησή του) .Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να λαμβάνουμε οδηγίες για τον τρόπο και την ώρα λήψης ενός φαρμάκου από τον ειδικό, γιατρό ή φαρμακοποιό. Μεγάλη σημασία πρέπει να δίνουμε επίσης στην αλληλεπίδραση μεταξύ φαρμάκων και αλκοόλ, γιατί σε πολλές περιπτώσεις η ταυτόχρονη λήψη τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Όλα τα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες

Τα φάρμακα, ενώ μας ανακουφίζουν ή θεραπεύουν ορισμένες ασθένειες, μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτές είναι διαφόρων ειδών: αλλεργικές αντιδράσεις, αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης μεταξύ φαρμάκων ή μεταξύ φαρμάκων και τροφίμων κ.ά. Ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας για να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.