Επιχείρηση "Αστραφτερό χαμόγελο"
Με τα χρόνια, τα δόντια γερνούν και φθείρονται, ενώ καθημερινές συνήθειες όπως ο καφές και το κάπνισμα τα κάνουν όλο και πιο κίτρινα. Aν αναγνωρίζετε τα παραπάνω σημάδια και στο δικό σας χαμόγελο η επιστήμη της οδοντιατρικής έχει εξελιχθεί αρκετά ώστε να μπορέσετε τα αποκτήσετε λευκότερα και πιο υγιή δόντια.
Διαβάστε στο ρεπορτάζ που ακολουθεί τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου και επιλέξτε την πιο κατάλληλη για εσάς.
Λευκά δόντια DO IT YOURSELF
Λευκαντικές Οδοντόκρεμες: Είναι αποτελεσματικές στην αφαίρεση των καθημερινών επιφανειακών λεκέδων που δημιουργούνται πάνω στα δόντια.
Υπέρ:
· Κοστίζουν ελάχιστα και διατίθενται σε όλα τα φαρμακεία
Κατά:
· Δεν μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των δοντιών. Αν δηλαδή έχετε λεκέδες στα δόντια σας ή είναι κίτρινα δεν θα γίνουν πιο λευκά.
· Οι οδοντόκρεμες τύπου whitening που περιέχουν κόκκους μπορεί να φθείρουν τα δόντια σας προκαλώντας λέπτυνση της αδαμαντίνης μακροπρόθεσμα. Ειδικά αν χρησιμοποιείτε σκληρές οδοντόβουρτσες και βουρτσίζετε με δύναμη τα δόντια σας.
Συστήματα λεύκανσης στο σπίτι: Περιλαμβάνουν νάρθηκες και κάποιον λευκαντικό παράγοντα που τοποθετείται μέσα στο νάρθηκα και εφαρμόζει στα δόντια. Άλλα, έχουν τη μορφή του μανό και χρησιμοποιούνται πάνω σε στεγνά δόντια, μία έως δυο φορές τη μέρα.
Υπέρ:
· Αν εφαρμοστούν σωστά, μπορούν να φέρουν ικανοποιητικά –αλλά όχι θεαματικά- αποτελέσματα.
· Θεωρούνται ιδανικά για να συντηρήσει κανείς το αποτέλεσμα μιας λεύκανσης, ή να διατηρήσει ένα καλό φυσικό χρώμα των δοντιών.
· Η εφαρμογή τους είναι εύκολη και πρακτική
Κατά:
· Οι νάρθηκες μπορεί να μην εφαρμόζουν σωστά στην οδοντοστοιχία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αποτυχία της λεύκανσης ή ερεθισμό των ούλων
· Δεν μπορούν λευκαίνουν δόντια που έχουν αποχρωματιστεί από λήψη φαρμάκων, όπως τετρακυκλινών.
· Το αποτέλεσμα αργεί να έρθει και χρησιμοποιούνται περισσότερο ως συντήρηση ή προληπτικά.
Tip: Aποφύγετε τα σκευάσματα που χρησιμοποιούν υπεροξείδιο του υδρογόνου, με περιεκτικότητα πάνω από 3,5%.
Λεύκανση με τη βοήθεια του ειδικού
Η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος για να λευκάνετε τα δόντια σας και να διορθώσετε την όψη σας είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό οδοντίατρο που θα επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς. Η λεύκανση στο οδοντιατρείο γίνεται είτε με τη χρήση ενός λευκαντικού παράγονταπου τοποθετείται στα δόντια για 20-25’ μέχρι να δράσει, είτε με τη χρήση φωτός. Πιο συγκεκριμένα, ο λευκαντικός παράγοντας (υπεροξείδιο του υδρογόνου ) απλώνεται στα δόντια του ασθενούς και στη συνέχεια με τη βοήθεια μιας λυχνίας (φως αλογόνου, λέιζερ, κ.α.) διασπάται και διεισδύει γρηγορότερα στο δόντι.
Πολύ συχνά επιλέγεται η συνέχιση της θεραπείας στο σπίτι. Αφού καθαρίσει και στιλβώσει τα δόντια του ασθενούς, ο οδοντίατρος παίρνει αποτύπωμα του οδοντικού φραγμού και κατασκευάζει εξατομικευμένους νάρθηκες για τον ασθενή. Ο ασθενής εφαρμόζει το νάρθηκα με την κατάλληλη λευκαντική ουσία στα δόντια του μερικές ώρες της ημέρας ή της νύχτας. Παράλληλα χορηγείται και φθόριο για την προστασία των δοντιών καθώς κατά τη διάρκεια της λεύκανσης, τα δόντια μπορεί να γίνουν ευαίσθητα στο κρύο-ζεστό.
Υπέρ:
· Σύντομο, άμεσο και ορατό αποτέλεσμα
· Τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν έως κα για 3-4 χρόνια, ανάλογα με τις συνήθειες του ασθενή και το βαθμό προληπτικής φροντίδας. Το διάστημα επιμηκύνεται με μια αναμνηστική δόση λεύκανσης κάθε εξάμηνο.
· Είναι η πιο ασφαλής μέθοδος αφού ο οδοντίατρος γνωρίζει τις ανάγκες και το ιστορικό του ασθενούς και τον καθοδηγεί αναλόγως.
· Έχει καλά αποτελέσματα ακόμη και σε δόντια που έχουν υποστεί απονεύρωση και δόντια έχουν μαυρίσει λόγω λήψης φαρμάκων
· Είναι σχετικά ανώδυνη διαδικασία
Κατά:
· Προϋποθέτει ότι δεν υπάρχουν φλεγμονές στα ούλα, ούτε τερηδόνες και μικροδιαβρώσεις στα δόντια. Αν υπάρχουν τέτοιες φθορές, με την τοποθέτηση του λευκαντικού παράγοντα, ο ασθενής θα αισθανθεί πόνο. Η ενόχληση ωστόσο θα υποχωρήσει με το πέρας της διαδικασίας.
· Η λεύκανση αλλάζει το χρώμα στα ζωντανά δόντια, όχι όμως και στα υλικά. Ενώ τα δόντια γίνονται πιο λευκά, τα σφραγίσματα κι οι θήκες παραμένουν στο αρχικό τους χρώμα και χρειάζονται αντικατάσταση για να υπάρξει ομοιομορφία.
Τεχνική όψεων κεραμικού υλικού
Πολύ δημοφιλής μέθοδος στις ΗΠΑ, ειδικά για οδοντοστοιχίες με κακό σχήμα και χρώμα. Ένα στρώμα από την αδαμαντίνη του δοντιού αφαιρείται και αντικαθίσταται από όψεις πορσελάνης.
Υπέρ:
· Έχουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο.
Κατά:
· Δεν επιδιορθώνονται. Αν μια όψη σπάσει σε ένα σημείο της, πρέπει να αντικατασταθεί όλη.
· Είναι πολύ επεμβατική μέθοδος. Για να τοποθετηθούν οι όψεις, τροχίζεται μεγάλο μέρος του δοντιού. Αν ο ασθενής αλλάξει γνώμη, δεν μπορεί έτσι απλά να τις αφαιρέσει.
· Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χαλάσει το δόντι από κάτω.
· Έχουν αρκετά υψηλό κόστος.
Τεχνική όψεων σύνθετης ρητίνης
Με τις όψεις σύνθετης ρητίνης (το υλικό του σφραγίσματος), όπως και με τις όψεις πορσελάνης, ο οδοντίατρος παρεμβαίνει αλλάζοντας όχι μόνο το χρώμα αλλά και το σχήμα και το μέγεθος των δοντιών. Ο γιατρός τροχίζει λίγο ή καθόλου τα δόντια και χρησιμοποιώντας ρητίνες φτιάχνει τα δόντια που θέλει ο ασθενής.
Υπέρ:
· Είναι πιο οικονομικές σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης.
· Επιδέχονται επιδιορθώσεις.
· Αν αλλάξει γνώμη ο ασθενής μπορεί να τις αφαιρέσει.
· Η τοποθέτησή τους προϋποθέτει μικρή έως και καθόλου αποκοπή του δοντιού.
Κατά:
· Δεν έχουν μεγάλη μακροβιότητα. Σε 2-3 χρόνια χρειάζονται διόρθωση ή αντικατάσταση.
· Αποδίδουν μεν αισθητικά, αλλά όχι στο βαθμό της πορσελάνης.
· Κάποιοι γιατροί, είτε επειδή δεν κάνουν σωστή προεργασία είτε λόγω έλλειψης εμπειρίας, δεν μπορούν να φτιάξουν πολύ λεπτό το στρώμα της ρητίνης κι έτσι το χείλος του ασθενούς βγαίνει προς τα έξω. Στο ενδιάμεσο σημείο συσσωρεύεται πλάκα, με αποτέλεσμα τα ούλα να παρουσιάζουν φλεγμονές.
· Έχουν υψηλό κόστος.
Μήπως σας αρρωσταίνει… το γυμναστήριο;
Νέο τεστ για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας από τη Roche
Αισθάνεστε κουρασμένοι; Nα πώς θα ανακτήσετε τις δυνάμεις σας
Διαβάστε περισσότερα