Νέο θαύμα της αναγεννητικής ιατρικής: Ανθρώπινο έντερο από βλαστοκύτταρα
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάικλ Χέλμραθ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι των ΗΠΑ, κατάφεραν να αναπτύξουν στο εσωτερικό ενός ποντικιού τμήματα ενός ανθρώπινου εντέρου, χρησιμοποιώντας μια σειρά από βλαστοκύτταρα. Είχε προηγηθεί το 2010 η κυτταρική καλλιέργεια για πρώτη φορά στο εργαστήριο μερών ανθρώπινου εντέρου.
Σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», κατάφεραν να μετατρέψουν σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, σωματικά κύτταρα δέρματος και αίματος, μέσω γενετικού αναπρογραμματισμού. Στη συνέχεια εξειδίκευσαν και καλλιέργησαν αυτά τα κύτταρα αυτά ώστε να λειτουργούν όπως τα κύτταρα του εντέρου και τα μεταμόσχευσαν σε ποντίκια. Όπως αναλυτικά περιγράφουν στη δημοσίευσή τους στο ιατρικό περιοδικό "Nature Medicine", μετά από περίπου δύο μήνες, είχαν πλέον ωριμάσει και είχαν αναπτύξει σχεδόν όλους τους βασικούς ιστούς, που περιέχει ένα πλήρως ανεπτυγμένο ανθρώπινο έντερο.
«Η ιδέα είναι ότι μια ημέρα θα είναι ίσως δυνατό να αναπτύσσουμε ιστούς για αντικατάσταση μέσα στον ασθενή, χωρίς την ανάγκη να κάνουμε μεταμόσχευση οργάνου, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά την ικανότητα των ίδιων των κυττάρων να αυτοοργανώνονται σε ένα λειτουργικό όργανο», δήλωσε ο Μάικλ Χέλμραθ. Στο μεταξύ, μια χρησιμότητα τέτοιων επιτευγμάτων είναι ότι θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να μελετούν καλύτερα σε πειραματόζωα διάφορες ανθρώπινες ασθένειες και να πειραματίζονται με νέα φάρμακα. Στην περίπτωση του εντέρου, αυτό αφορά από γενετικές γαστρεντερικές παθήσεις έως τον καρκίνο και τη νόσο του Κρον.
Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι θα χρειαστούν ακόμη αρκετά χρόνια έρευνας, εωσότου κάτι τέτοιο εφαρμοστεί ευρέως στην κλινική πρακτική.
Παράλυτος κατάφερε να περπατήσει χάρη σε νέα μέθοδο μεταμόσχευσης κυττάρων
Νέο θαύμα της αναγεννητικής ιατρικής: Ανθρώπινο έντερο από βλαστοκύτταρα
Έγκριση νέας θεραπείας για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση
Διαβάστε περισσότερα