Έρευνα εξηγεί την υπογονιμότητα των σημερινών ανδρών
Προβλήματα γονιμότητας αποκτούν τα αρσενικά παιδιά εάν οι μητέρες τους καπνίζουν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αυτό έδειξε έρευνα με πειράματα σε ποντίκια που έκαναν ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αϊλίν ΜακΛόφλιν, διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Χημικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Human Reproduction”.
Οι επιστήμονες τοποθέτησαν 27 θηλυκά ποντίκια μέσα σε ένα μηχάνημα που ρουφούσε καπνό τσιγάρου από το περιβάλλον και τον έβγαζε ακριβώς μέσα στην μύτη των πειραματόζωων, έτσι ώστε τα ζώα να ρουφάνε τον καπνό στους πνεύμονές τους, όπως συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος καπνίζει. Η ποσότητα του καπνού ισοδυναμούσε με ένα πακέτο 24 τσιγάρων τη μέρα. Άλλα 27 ποντίκια (η ομάδα ελέγχου) εκτέθηκαν σε αέρα χωρίς καπνό.
Οι επιστήμονες μελέτησαν στα 108 αρσενικά ποντίκια που γεννήθηκαν τυχόν βλάβες στο DNA των κυττάρων τους, στην ποσότητα και ποιότητα του σπέρματός τους και στην ικανότητα γονιμοποίησης. Τα πειραματόζωα που είχαν προέλθει από τις «καπνίστριες» μητέρες, είχαν λιγότερο σπέρμα, σπερματοζωάρια με μικρότερη κινητικότητα και αφύσικο σχήμα, ενώ ήταν επίσης πολύ πιο δύσκολο να γονιμοποιήσουν ωάρια θηλυκών. Κατά συνέπεια, τα ενήλικα αυτά αρσενικά ήταν υπογόνιμα ή τελείως στείρα.
Η αιτία γι' αυτό είναι ότι οι τοξικές χημικές ουσίες του καπνού του τσιγάρου επηρεάζουν άμεσα τα βλαστικά κύτταρα των όρχεων, προκαλώντας μόνιμη μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων που παράγουν. Επιπλέον, το οξειδωτικό στρες από αυτές τις τοξίνες προκαλεί άλλες βλάβες στον πυρήνα και στα μιτοχόνδρια των κυττάρων των όρχεων.
Οι προειδοποιήσεις για το κάπνισμα δεν αφορούν όμως μόνο τις μητέρες καθώς : «Μελέτες σε πατέρες που καπνίζουν, έχουν ήδη δείξει ότι τα παιδιά τους κινδυνεύουν περισσότερο από παιδικούς καρκίνους και αυτό θεωρείται συνέπεια της βλάβης στο σπέρμα του πατέρα λόγω του τσιγάρου», δήλωσε η ΜακΛόφλιν.
Η νέα αυτή έρευνα επεξηγεί το φαινόμενο πολλών σημερινών ανδρών 30-40 ετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας επειδή έχουν εκτεθεί στις τοξίνες του τσιγάρου, ως έμβρυα, σε μια εποχή που ήταν λιγότερο γνωστό ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία του μωρού. Γι’ αυτό και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το κλειδί είναι η ενημέρωση και η επαγρύπνηση των νέων ανθρώπων που αποφασίζουν τα γίνουν γονείς.
Έρευνα: Το προφίλ του Έλληνα καπνιστή
Αποτελεσματικό το Dupilumad στη χρόνια ιγμορίτιδα
Apple και Facebook επιδοτούν την κατάψυξη ωαρίων των εργαζομένων τους
Διαβάστε περισσότερα