Ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση των υπερανθεκτικών μικροβίων
Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τσανγκτζιάνγκ Ντονγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου East Anglia, ανακάλυψαν μία νέα φαρμακευτική μέθοδο για την αντιμετώπιση των ανθεκτικών στα ισχυρά αντιβιοτικά μικρόβια, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature".
Ο αριθμός των ανθεκτικών μικροβίων, όπως ο σταφυλόκοκκος MRSA, αυξάνεται ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο, σε σημείο πλέον που οι ειδικοί να φοβούνται μια επερχόμενη καταστροφική απειλή για την δημόσια υγεία, γι' αυτό ακριβώς θεωρούν επιτακτική ανάγκη να βρεθούν νέες άμυνες εναντίον τους. Σε τουλάχιστον 25.000 ανέρχονται πλέον οι θάνατοι στην Ευρώπη κάθε χρόνο εξαιτίας αυτών των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων.
Τα βακτήρια δημιουργούν την αμυντική περίμετρό τους μέσω μιας πολύπλοκης διαδικασίας, που βασίζεται σε μια πρωτεΐνη-κλειδί. Οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να αποκαλύψουν την ακριβή ατομική δομή του μορίου αυτής της πρωτεΐνης (LptDE) χρησιμοποιώντας τις ισχυρές ακτίνες-Χ του σύγχροτρου Diamond Light Source στην Οξφόρδη. Η ανακάλυψη της πρωτεϊνικής δομής επιτρέπει πλέον τη δημιουργία ενός νέου φαρμάκου που θα την μπλοκάρει, έτσι ώστε τα βακτήρια να μην μπορούν να υψώνουν την αμυντική «ασπίδα» τους, να μένουν εκτεθειμένα στα αντιβιοτικά και να πεθαίνουν.
Η προοπτική είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, επειδή ο ρόλος της εν λόγω πρωτεΐνης στην κατασκευή της εξωτερικής μεμβράνης είναι κοινός σε μια πλειάδα βακτηρίων, από αυτά που προκαλούν σαλμονέλα και γονόρροια έως αυτά που είναι υπεύθυνα για τη μηνιγγίτιδα και τη χολέρα. Μάλιστα, τα νέα φάρμακα, που αναμένεται να δημιουργηθούν χάρη στη νέα ανακάλυψη, καθώς θα αρκούνται απλώς να επιτίθενται στην εξωτερική επιφάνεια των μικροβίων, δεν θα χρειάζεται καν να εισέρχονται στο εσωτερικό τους, προκειμένου να είναι αποτελεσματικά. Το γεγονός αυτό, όπως ελπίζουν οι επιστήμονες, θα αποτρέψει τα βακτήρια από το να αναπτύξουν νέα ανθεκτικότητα κατά των φαρμάκων στο μέλλον- κάτι όμως που μένει να αποδειχθεί.
Επιπλέον, όπως είπε ο Ντονγκ, «αν τα βακτήρια δεν διαθέτουν την εξωτερική μεμβράνη τους, δεν θα μπορούν να αντέχουν στις περιβαλλοντικές αλλαγές, ενώ θα είναι πιο εύκολο στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα να τα σκοτώνει».
Η βιολογία των σκουληκιών μπορεί να κρύβει το μυστικό της αντιγήρανσης
Μελάνωμα: Νέες μέθοδοι διάγνωσης & θεραπείας
Ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση των υπερανθεκτικών μικροβίων
Διαβάστε περισσότερα