eNose που ανιχνεύει τον καρκίνο του προστάτη στα ούρα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΗ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΥΤΗ

Στη δημιουργία ηλεκτρονικής μύτης η οποία έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει με αξιοπιστία την ύπαρξη καρκίνου του προστάτη στα ούρα του ασθενή ανέπτυξαν ερευνητές, με επικεφαλής τον Νίκου Οκσάλα της Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Τάμπερε της Φινλανδίας.


Οι επιστήμονες έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ουρολογίας "The Journal of Urology" και δήλωσαν αισιόδοξοι ότι σύντομα οι γιατροί θα έχουν στη διάθεσή τους μια νέα απλή μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης χάρη στην eNose.


Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες και μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου. Η ανομοιομορφία που εμφανίζουν οι όγκοι στον προστάτη καθιστούν δύσκολη τόσο τη διάγνωσή τους, όσο και την πρόβλεψη για την εξέλιξή τους.


Ήδη από τη δεκαετία του ’80, είχε επισημανθεί ότι οι σκύλοι μπορούσαν να μυρίσουν με αξιοσημείωτη επιτυχία τον καρκίνο των αφεντικών τους. Επειδή όμως οι σκύλοι έχουν μεγάλες αυξομειώσεις στα ποσοστά επιτυχίας, οι ερευνητές προσπαθούν να δημιουργήσουν ηλεκτρονικές μύτες που θα είναι συστηματικά πιο αξιόπιστες χάρη στην ενσωμάτωση ειδικών αισθητήρων, οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύσουν στον αέρα τα μόρια των πτητικών οργανικών χημικών ουσιών που προέρχονται από τον ανθρώπινο καρκίνο.


Η φινλανδική κλινική δοκιμή -με τη χρήση της ηλεκτρονικής μύτης ChemPro® 100-eNose, κατασκευασμένης από τη φινλανδική εταιρεία Environics- έγινε σε 50 ασθενείς με διαγνωσμένο καρκίνο του προστάτη (επιβεβαιωμένο μέσω βιοψίας), καθώς και σε 15 άτομα με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Η «μύτη» μπόρεσε -απλώς μυρίζοντας τα δείγματα των ούρων- να διακρίνει τις κακοήθεις από τις καλοήθεις περιπτώσεις και εμφάνισε διαγνωστική ευαισθησία για τον καρκίνο της τάξης του 78%. Οι ερευνητές θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τη βελτίωση της διαγνωστικής αξιοπιστίας της «μύτης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ