You are here
Θεραπείες κακώσεων με βλαστοκύτταρα
Πρωτοποριακές θεραπείες με βλαστοκύτταρα για τους τραυματισμούς των αθλητών εφαρμόζονται και στην Ελλάδα. Με τις νέες θεραπείες αντιμετωπίζονται πολύ γρήγορα και με ασφάλεια διάφορες κακώσεις, όπως μυϊκοί σπασμοί, θλάσεις, τενοντίτιδες ή χόνδρινες βλάβες, χωρίς χειρουργεία και περιεγχειρητικές επιπλοκές.
Όπως τονίζει ο ορθοπεδικός χειρουργός και αθλητίατρος Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, «μέχρι πρόσφατα στους τραυματισμούς των αθλητών γινόταν εφαρμογή των κλασσικών μεθόδων θεραπείας που όλοι γνωρίζουμε, φυσιοθεραπείες, αντιφλεγμονώδη, εγχύσεις ενζύμων, αιμοπεταλίων (PRP) και κορτιζόνης. Τα τελευταία χρόνια όμως η εξέλιξη της επιστήμης ανέτρεψε τα δεδομένα με τις σύγχρονες βιολογικές θεραπείες με βλαστοκύτταρα».
Οι νέες θεραπείες με βλαστοκύτταρα έχουν προκαλέσει πραγματική επανάσταση στο χρόνο της αποκατάστασης των τραυματισμών και στην ασφαλέστερη επανένταξη των αθλητών στο επίπεδο της αθλητικής δραστηριότητας, που βρίσκονταν πριν από τον τραυματισμό.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θεραπεία αποκατάστασης των τραυματισμών με βλαστοκύτταρα είναι μη επεμβατική, γίνεται αναίμακτα, χωρίς χειρουργείο και είναι απόλυτα ανεκτή από όλους τους ασθενείς. Δεν απαιτεί νοσηλεία, ούτε μακρόχρονη φυσιοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή, ενώ προσφέρει γρήγορη επανένταξη στις αθλητικές δραστηριότητες, μειώνοντας το χρόνο αναμονής τουλάχιστον στο ένα τρίτο.
Επιπλέον, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο υποτροπής και μετατραυματικής δυσκαμψίας, αφού η μυϊκή αποκατάσταση δεν καταλείπει ουλή στους μυς, δίνει τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης των βλαστοκυττάρων για πιθανή μελλοντική χρήση και δεν ανήκει στις απαγορευμένες από τη WADA θεραπείες.
Να σημειωθεί πως δύο στους δέκα αθλητές παθαίνουν τουλάχιστον έναν τραυματισμό τον χρόνο. Το 42% των τραυματισμών αυτών αφορούν μυϊκούς τραυματισμούς και θλάσεις μυών. Το 60% συμβαίνει κατά τη διάρκεια αγώνα και ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ το 48% συμβαίνει στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, που σημαίνει ότι η κόπωση είναι πολύ σημαντικός προδιαθεσιακός παράγοντας. Η έλλειψη μυϊκής χαλάρωσης, οι συνεχόμενοι αγώνες, πολύωρες προπονήσεις, το κακό ζέσταμα , η κακή φυσική κατάσταση και η διατροφή, ευθύνονται επίσης για μυϊκή καταπόνηση και θλάσεις.
Ένα υπό έρευνα φάρμακο για το άσθμα βελτιώνει την πνευμονική λειτουργία
Πέθανε ο σπουδαίος ακαδημαϊκός Δημήτρης Τριχόπουλος
Χρηματοδότηση της Pharmathen από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Διαβάστε περισσότερα