You are here
Ποια τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας;
- Τι είναι η Καρδιακή Ανεπάρκεια;
Με απλά λόγια είναι η αδυναμία της καρδιάς να εκτελέσει το έργο για το οποίο προορίζεται, δηλαδή να προωθήσει αίμα στα όργανα του σώματος. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να χορηγήσει αρκετό οξυγόνο σε αυτά. Επίσης δεν μπορεί να μετακινήσει με ικανό τρόπο από τα όργανα τα περιττά υγρά, με αποτέλεσμα αυτά να συσσωρεύονται σε σημεία όπως οι πνεύμονες, τα πόδια ή η κοιλιά.
- Τι την προκαλεί;
Τις περισσότερες φορές η Καρδιακή Ανεπάρκεια είναι το αποτέλεσμα μιας άλλης γνωστής νόσου που προϋπάρχει για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα και επιδρά στην καρδιά, και της προκαλεί βλάβη.
Για παράδειγμα ένα πρόσφατο ή παλαιό έμφραγμα του μυοκαρδίου, η χρόνια αρτηριακή υπέρταση, διάφορες μυοκαρδιοπάθειες (όπως από χρόνια κατάχρηση αλκοόλ), διάφορες μυοκαρδίτιδες (ακόμη κι από μία ίωση), βαλβιδοπάθειες (όπως η στένωση αορτής), αρρυθμίες, χρόνιες πνευμονικές παθήσεις και πολλές άλλες αιτίες.
- Ποια είναι τα συμπτώματα της Χρόνιας Καρδιακής Ανεπάρκειας;
Καταρχήν να τονίσουμε ότι η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρει από άτομο σε άτομο και ότι δεν εμφανίζονται υποχρεωτικά όλα σε κάθε ασθενή. Επίσης να πούμε ότι δεν είναι κανένα από αυτά ειδικό και μοναδικό για τη διάγνωση της νόσου, αφού μπορεί να εμφανιστούν και σε νόσους άσχετες με την Καρδιακή Ανεπάρκεια (γι`αυτό χρειάζεται και η εξέταση από τον ιατρό).
Τα πιό συχνά λοιπόν συμπτώματα είναι:
-Δύσπνοια (ακόμα και σε μικρή ή μέτρια προσπάθεια) και κατά τη νυχτερινή ανάπαυση).
-Οιδήματα στα κάτω άκρα.
-Αύξηση βάρους.
-Βήχας-αναπνευστικός συριγμός.
-Εύκολη κόπωση.
-Ταχυκαρδία στη μέτρια ή ελάχιστη προσπάθεια.
-Ζάλη στην προσπάθεια.
-Αίσθημα πληρότητας μετά από ένα κανονικό γεύμα.
-Ανάγκη νυχτερινής ούρησης.
-Σπανιότερα κατάθλιψη και αναιμία.
- Τι να κάνω αν έχω κάποια από αυτά τα συμπτώματα;
Η παρουσία κάποιων από αυτά τα συμπτώματα και σημεία, χωρίς να θέτει με απόλυτη βεβαιότητα τη διάγνωση της Καρδιακής Ανεπάρκειας, την κάνει ωστόσο πολύ πιθανή. Για το λόγο αυτό πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό, ώστε να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα.
- Τι μπορεί να κάνει εκείνος;
Με μια σειρά από βήματα αρχικά θα επιβεβαιώσει ή θα αποκλείσει τη διάγνωση. Δηλαδή θα μας πάρει καλό ιστορικό ώστε να μάθει αν έχουμε κάποια από τις αιτίες και τις νόσους που προκαλούν όπως είπαμε Καρδιακή Ανεπάρκεια, θα μας ρωτήσει για τα τωρινά συμπτώματα και θα μας εξετάσει κλινικά. Επίσης θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να μας κάνει ένα καρδιογράφημα, από όπου μπορεί να πάρει πρόσθετες πληροφορίες.
Αν από αυτά τα αρχικά βήματα η διάγνωση της Καρδιακής Ανεπάρκειας είναι αρκετά πιθανή, θα προχωρήσει σε ένα υπερηχογράφημα καρδιάς (Triplex), ώστε να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.
Επίσης θα βοηθήσει στη διάγνωση και το σχεδιασμό της μελλοντικής θεραπείας, ένας βασικός εργαστηριακός έλεγχος (γεν. αίματος, σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, νάτριο, κάλιο ορού, τρανσαμινάσες, λιπιδαιμικό προφίλ).
Σπάνια μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις, όπως στεφανιογραφία, μαγνητική τομογραφία καρδιάς ή εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις, που θα δώσουν απαντήσεις για τα αίτια της Καρδιακής Ανεπάρκειας όταν αυτά δεν είναι ξεκάθαρα από τον αρχικό έλεγχο.
Ευστάθιος Θεοχαρίδης, Ειδικός Καρδιολόγος
Ένα υπό έρευνα φάρμακο για το άσθμα βελτιώνει την πνευμονική λειτουργία
Πέθανε ο σπουδαίος ακαδημαϊκός Δημήτρης Τριχόπουλος
Χρηματοδότηση της Pharmathen από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Διαβάστε περισσότερα