Βρέθηκε το γονίδιο του αλκοολισμού (;)
Σε γονιδιακή μετάλλαξη αποδίδουν τη βασική αιτία του αλκοολισμού και τη ροπή προς το αλκοόλ επιστήμονες από πέντε βρετανικά πανεπιστήμια με επικεφαλής τον καθηγητή Χάουαρντ Τόμας, οι οποίοι δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό "Nature Communications".
Η μελέτη έδειξε ότι τα πειραματόζωα με το φυσιολογικό γονίδιο δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για το αλκοόλ, όταν είχαν να διαλέξουν να πιούν είτε αυτό, είτε σκέτο νερό. Αντίθετα, όσα είχαν μεταλλαχθεί, ώστε να διαθέτουν την ελαττωματική παραλλαγή του γονιδίου Gabrb 1, έδειχναν έντονη τάση για αλκοόλ, με συνέπεια το τελευταίο να αποτελεί το 85% των συνολικών υγρών που έπιναν.
Το συγκεκριμένο γονίδιο εμπλέκεται στη ρύθμιση της χημικής λειτουργίας του εγκεφάλου, ιδίως στην περιοχή (τον επικλινή πυρήνα) που ελέγχει τα ευχάριστα συναισθήματα και τις ανταμοιβές. Η μετάλλαξη αλλάζει τη δράση του νευροδιαβιβαστή GABA, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να αποζητά όλο και περισσότερη ικανοποίηση από την κατανάλωση του αλκοόλ.
Αν και στο παρελθόν διάφορα γονίδια έχουν συσχετισθεί με τον αλκοολισμό, είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βρίσκουν να υπάρχει μια τόσο άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στη συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη και τον εθισμό στο αλκοόλ.
Στόχος των ερευνητών είναι η ανακάλυψη των γενετικών παραμέτρων που οδηγούν στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ώστε να οδηγηθούν σε καλύτερες φαρμακευτικές θεραπείες του αλκοολισμού στο μέλλον.Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, η ανάπτυξη του αλκοολισμού σχετίζεται και με περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες και δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στα γονίδια.
Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα το ρόλο της τεχνολογίας στην Υγεία
Πρόληψη & προστασία του διαβητικού ποδιού
Εκτύπωση 100% βιώσιμων κυττάρων
Διαβάστε περισσότερα