Alzheimer: Ένας στους τρεις ηλικιωμένους καταλήγει από τη νόσο

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ, ALZHEIMER

Την ανάγκη συντονισμένων προσπαθειών σε Εθνικό επίπεδο και τη συνεργασία με Διεθνή Επιστημονικά Κέντρα και Εταιρίες, με στόχο τη βελτίωση της κατάρτισης των λειτουργών της υγείας, και την κοινωνική μέριμνα, σε μια κοινωνία που ολοένα και περισσότερο γηράσκει επεσήμαναν από κοινού το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), Η Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Η Ελληνική Ψυχογηριατρική Εταιρεία. Η επισήμανση έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Νόσο Alzheimer και των συναφών Ανοϊκών Καταστάσεων στις 21 Σεπτεμβρίου.


Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε ότι η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, ήδη, έχει ξεκινήσει την προσπάθεια, σε συνεργασία με Φορείς, Κέντρα και Ειδικούς Επιστήμονες, για το σχεδιασμό, την οργάνωση και το συντονισμό Εθνικού προγραμματισμού δράσεων, στο οποίο όλοι έχουμε κληθεί για να συνεισφέρουμε.

Στοιχεία για τη νόσο Alzheimer
• Η Νόσος του Alzheimer, αποτελεί τη συχνότερα απαντώμενη μορφή Άνοιας ανάμεσα στους ηλικιωμένους. Προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τις λειτουργίες της μνήμης, της σκέψης και του λόγου και φτάνουν μέχρι τέτοιου βαθμού αναπηρίας που τα άτομα δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν τις προσωπικές τους καθημερινές λειτουργίες.
• Η εμφάνιση της νόσου δεν σχετίζεται με τη φυσιολογική πορεία της γήρανσης παρότι είναι συχνότερη στα άτομα που υπερβαίνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους, όπως δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και σε νεώτερα άτομα.
• Περίπου 1 στα 3 ηλικιωμένα άτομα πεθαίνουν από τη Νόσο Alzheimer ή κάποια άλλη μορφή Άνοιας.
• Η νόσος σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερους από όσους σκοτώνουν ο Καρκίνος του Προστάτη και του Μαστού μαζί.
• Οι γυναίκες αποτελούν το επίκεντρο του στόχου της Νόσου του Alzheimer, καθότι αποτελούν τα 2/3 των ασθενών, που πάσχουν από τη νόσο μετά την ηλικία των 60 ετών, και υπερβαίνουν το διπλάσιο της επίπτωσης εμφάνισης του καρκίνου του Μαστού.
• Παρόλες τις μέχρι σήμερα εξελίξεις των γνώσεών μας, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την αιτία που την προκαλεί, δεν έχουν τη δυνατότητα να τη γιατρέψουν αλλά και ούτε τη δυνατότητα να παρέμβουν με επιτυχία στην αναχαίτιση της πορείας της. Η παθογένειά της φαίνεται να είναι πολυπαραγοντική.