Νέα θεραπεία "φρενάρει" τον καρκίνο του πνεύμονα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ, ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Σύμφωνα με δεδομένα που παρουσιάσθηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογικής Ογκολογίας (ESMO 2014) στη Μαδρίτη, οι ασθενείς με μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ) θετικό στην κινάση αναπλαστικού λεμφώματος (ALK+) έζησαν κατά μέσο όρο 18 μήνες δίχως εξέλιξη της νόσου όταν έλαβαν θεραπεία με ceritinib ως τον πρώτο αναστολέα της ALK. Συνολικά, δεδομένα από την πιλοτική μελέτη επιβεβαιώνουν ότι το ceritinib εξακολουθεί να επιδεικνύει αποτελεσματικότητα στους ασθενείς με ALK+ ΜΜΚΠ ανεξάρτητα από το εάν έχουν λάβει ή όχι προγενέστερη θεραπεία με έναν αναστολέα της ALK. Επιπλέον, οι ασθενείς που εντάχθηκαν στη μελέτη με εγκεφαλικές μεταστάσεις παρουσίασαν ανάλογα αποτελέσματα έπειτα από τη θεραπεία με ceritinib.

«Τα δεδομένα αυτά είναι πολύ συναρπαστικά, διότι έως τώρα οι περισσότεροι ασθενείς με ALK+ ΜΜΚΠ παρουσίαζαν εξέλιξη της νόσου μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο θεραπείας με έναν αναστολέα της ALK,» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Enriqueta Felip, από το Πανεπιστήμιο Vall d'Hebron στη Βαρκελώνη. «Τα αποτελέσματα αυτά αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη διάμεση επιβίωση δίχως εξέλιξη της νόσου που έχουμε δει σε αυτό τον ευρύ πληθυσμό ασθενών και καθίστανται ακόμα πιο εντυπωσιακά εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι περισσότεροι από αυτούς είχαν υποβληθεί σε έως και τρεις κύκλους χημειοθεραπείας πριν λάβουν το ceritinib ως τον πρώτο αναστολέα της ALK».

Από τους 124 ασθενείς, οι οποίοι εντάχθηκαν στη μελέτη με εγκεφαλικές μεταστάσεις, όσοι έλαβαν το ceritinib πέτυχαν ποσοστό ολικής ανταπόκρισης 55,6%. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ceritinib επέδειξε δραστικότητα στον εγκέφαλο, γνωστή ως ενδοκρανιακή ανταπόκριση, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ceritinib ενδέχεται να αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για τις εγκεφαλικές μεταστάσεις, οι οποίες αποτελούν μία από τις συχνές και πιο δύσκολες στην αντιμετώπιση τους μεταστάσεις στους ασθενείς με ALK+ ΜΜΚΠ. Ειδικότερα, το ceritinib συρρίκνωσε τις εγκεφαλικές μεταστάσεις στο ένα τρίτο περίπου των 29 ασθενών που εντάχθηκαν στη μελέτη με μετρήσιμες εγκεφαλικές βλάβες.

Δεν παρατηρήθηκαν μη-αναμενόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ τα πιο συχνά ανεπιθύμητα συμβάντα, που εμφανίσθηκαν σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς, ήταν διάρροια, ναυτία και έμετος.

Περίπου το 2-7% των ασθενών με ΜΜΚΠ φέρουν την αναδιάταξη του γονιδίου ALK που προκαλεί ανάπτυξη του καρκίνου. Οι ασθενείς αυτοί είναι υποψήφιοι για θεραπεία με έναν στοχευμένο αναστολέα της ALK. Οι ασθενείς με ALK+ ΜΜΚΠ συχνά είναι νεότεροι συγκριτικά με τον μέσο ασθενή με ΜΜΚΠ και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ιστορικό καπνίσματος.

Η μελέτη που παρουσιάσθηκε στο ESMO 2014 χρησίμευσε ως βάση για την έγκριση του  ceritinib τον Απρίλιο 2014 από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έπειτα από την κατηγοριοποίησή του ως Πρωτοποριακή Θεραπεία (Breakthrough Therapy) από τον συγκεκριμένο οργανισμό. Η αξιολόγηση του ceritinib από τις ρυθμιστικές Αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές χώρες της Βόρειας, Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, καθώς και της Ασίας, βρίσκεται σε εξέλιξη.