Στο "στόχαστρο" των επιστημόνων οι γλυκαντικές ουσίες

ΖΑΧΑΡΗ, ΔΙΑΒΗΤΗΣ, ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ, ΓΛΥΚΟΖΗ, ΣΑΚΧΑΡΙΝΗ

Στοιχεία ότι τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, μπορεί να ευνοούν την παχυσαρκία και τον διαβήτη, φέρνει στο φως νέα επιστημονική έρευνα. Οι παραπάνω γλυκαντικές ουσίες χρησιμοποιούνται ευρέως από τη βιομηχανία τροφίμων και μάλιστα θεωρούνταν μέχρι σήμερα ως πιο υγιεινά υποκατάστατα της ζάχαρης.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Εράν Ελινάβ του Τμήματος Ανοσολογίας του ερευνητικού Ινστιτούτου Βάιζμαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το "Science", το "New Scientist" και τη βρετανική «Γκάρντιαν», έκαναν πειράματα με ποντίκια και ανθρώπους, στους οποίους χορήγησαν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.


Η μελέτη διαπίστωσε ότι, μετά από 11 εβδομάδες, οι εν λόγω ουσίες προκάλεσαν μεταβολικές διαταραχές, κυρίως αλλαγή στην ανεκτικότητα του οργανισμού στη γλυκόζη και συνεπώς αύξηση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη. Την μεγαλύτερη επίπτωση είχε η σακχαρίνη, σε σχέση με την ασπαρτάμη και τη σουκραλόζη.


Όταν όμως τα πειραματόζωα πήραν αντιβιοτικά, που σκότωσαν τα εντερικά μικρόβιά τους, τότε οι αρνητικές επιπτώσεις των τεχνητών γλυκαντικών στον μεταβολισμό των ποντικιών σταμάτησαν - μια ένδειξη ότι οι μικροοργανισμοί βρίσκονται πίσω από τις «παρενέργειες» αυτών των ουσιών. Πειράματα που ακολούθησαν σε 381 ανθρώπους, έδειξαν ότι όσοι είχαν πάρει τα περισσότερα γλυκαντικά, είχαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο βάρος, ενώ αρκετοί είχαν πλέον και μικρότερη ανοχή στη γλυκόζη.


Ωστόσο πολλοί επιστήμονες αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τα αποτελέσματα των ερευνών υποστηρίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να θεωρούμε επικίνδυνες για την υγεία τις παραπάνω γλυκαντικές ουσίες.


Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών, σχολιάζοντας τη νέα μελέτη, αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της, αντιτείνοντας ότι μέχρι σήμερα όλες οι επιστημονικές μελέτες δεν έχουν βρει κάτι εναντίον τους. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων δήλωσε ότι εν καιρώ θα εξετάσει κατά πόσο τα ευρήματα της νέας έρευνας πρέπει να αξιολογηθούν από επιτροπή ειδικών.