Μύθος ο εκφυλισμός του Υ χρωμοσώματος
Αποκλείουν την πιθανότητα εκφυλισμού του χρωμοσώματος Υ δύο νέες επιστημονικές έρευνες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το χρωμόσωμα Υ δεν καθορίζει απλά το αρσενικό φύλο αλλά μια σειρά από ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού των δύο φύλων και η υπόθεση παλαιότερων ερευνών για τη σταδιακή εξαφάνισή τους δεν επιβεβαιώνεται.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Ντάνιελ Πέιτζ, διευθυντή του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών Γουάιτχεντ του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το "Science". Όπως είπε ο Ντάνιελ Πέιτζ, «πρέπει πλέον να εγκαταλείψουμε την ιδέα ότι το χρωμόσωμα Υ εκφυλίζεται». Ο επικεφαλής της δεύτερης έρευνας, Χένρικ Κέσμαν του ελβετικού Πανεπιστημίου της Λοζάνης, στο ίδιο μήκος κύματος, δήλωσε ότι τα ευρήματα καταρρίπτουν τον μύθο πως το χρωμόσωμα Υ πρωτίστως έχει να κάνει με την αναπαραγωγή των ανδρών.
Από τα 23 χρωμοσώματα που διαθέτει (σε ζεύγη) ο άνθρωπος, όλα είναι περίπου ίδια σε μέγεθος, εκτός από το Υ, το οποίο είναι πολύ μικρότερο και τα γονίδια του οποίου καθορίζουν αν ένας άνθρωπος ή άλλο θηλαστικό θα γεννηθεί αρσενικό. Έτσι, σήμερα το χρωμόσωμα Χ έχει περίπου 2.000 γονίδια, ενώ το χρωμόσωμα Υ έχει λιγότερα από 100 και από αυτά μόνο 19 από τα τουλάχιστον 600 που κάποτε -πριν από 200 έως 300 εκατ. χρόνια- μοιραζόταν με το πολύ μεγαλύτερο «θηλυκό» χρωμόσωμα Χ (ένας άνδρας διαθέτει ένα συνδυασμό χρωμοσωμάτων ΥΧ, ενώ μια γυναίκα ένα ζεύγος ΧΧ).
Η νέα πιο αισιόδοξη έρευνα συνέκρινε τις πλήρεις αλληλουχίες DNA του χρωμοσώματος Υ σε οκτώ είδη θηλαστικών (ανθρώπους, χιμπατζήδες, μαϊμούδες μακάκους, ποντίκια, αρουραίους, ταύρους κ.α.). Η συγκριτική ανάλυση έδειξε ότι όντως υπήρξε ανησυχητική απώλεια γονιδίων από το χρωμόσωμα Υ πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, όμως πριν από περίπου 25 εκατ. χρόνια (όταν οι μαϊμούδες διαχωρίστηκαν εξελικτικά από τους χιμπατζήδες) η «αραίωση» του Υ σταμάτησε πια και έκτοτε το «αρσενικό» χρωμόσωμα παρέμεινε αξιοσημείωτα σταθερό.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των μελετών τα 12 ρυθμιστικά γονίδια τα οποία αποτελούν την γενετική ταυτότητα του Υ χρωμοσώματος παίζουν ρόλο κλειδί στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους και έτσι η διατήρηση των γονιδίων που του έχουν απομείνει, ευνοείται από την εξέλιξη.
ΙΣΝ: Δωρεά μηχανημάτων ακτινοθεραπείας
Γιατί να αποκτήσετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας;
Έσωσαν το χέρι 34χρονου από επικείμενο ακρωτηριασμό
Διαβάστε περισσότερα