Ξεκινά το νέο έτος η Επιτροπή αξιολόγησης για την τελική τιμή αποζημίωσης των φαρμάκων

Ξεκινά το νέο έτος η Επιτροπή αξιολόγησης για την τελική τιμή αποζημίωσης των φαρμάκων

Η ανάγκη εφαρμογής του συστήματος Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA), επισημάνθηκε στο συνέδριο “Pricing & Reimbursement Conference”.

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γεώργιος Γιαννόπουλος, μέσα στο 2018 θα προχωρήσει η θεσμοθέτηση επιτροπής διαπραγμάτευσης, που θα έχει ρόλο στην αξιολόγηση της τελικής τιμής και αποζημίωσης ενός φαρμάκου και αμέσως μετά θα γίνει το ίδιο και για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Εξήγησε ότι η επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης έχει τις εξής αρμοδιότητες: την κατάρτιση και επικαιροποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, την παρακολούθηση φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία και τη δημιουργία νέου μητρώου φαρμάκων για την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω ειδικών κωδικών.

Όπως είπε, θα δημιουργηθεί μία νέα ενοποιημένη πλατφόρμα για προεγκρίσεις φαρμάκων υψηλού κόστους, για την αξιολόγηση φαρμάκων εκτός ενδείξεων και άλλες διαδικασίες που μέχρι σήμερα ήταν ανεξάρτητες μεταξύ τους και χρονοβόρες. Επίσης, θα δημιουργηθεί μητρώο για τις νεοπλασματικές νόσους. Η τιμολόγηση, ανατιμολόγηση, αποζημίωση και τα ποσοστά ασθενών θα εξεταστούν σε μία ενιαία βάση.

Ο κ. Γιαννόπουλος είπε επίσης, ότι θα γίνει αποτίμηση της ανάγκης για κάθε θεραπευτική κατηγορία και αμέσως μετά θα οριστούν οι αντίστοιχοι κλειστοί προϋπολογισμοί. Τόνισε ότι όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές έρχονται για να αντικαταστήσουν στο μέλλον οριζόντια μέτρα, όπως τα rebates και τα clawback.

“Χάσαμε πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Οι τιμές ανέβαιναν χωρίς πλαίσιο λογικής, ενώ δεν υπήρχε σύστημα αποζημίωσης. Σήμερα ακολουθούμε παρεμβάσεις. Πρέπει όλοι μας να προχωρήσουμε σε διάλογο, για να πάμε γρήγορα στην επόμενη ημέρα. Το νέο νομοσχέδιο αποτελεί πρόκληση για όλους” τόνισε η Δέσποινα Μακριδάκη, αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ).

“Η έννοια της αποζημίωσης δεν υπήρχε πριν την κρίση” δήλωσε από την πλευρά του ο Ιωάννης Ποδηματάς, ειδικός σύμβουλος φαρμακευτικής πολιτικής του γγ του υπουργείου Υγείας. Σημείωσε ότι η θετική λίστα έχει 7.000 κωδικούς, εκ των οποίων οι 5.000 καταγράφουν πωλήσεις και αν εξαιρέσουμε τα γενόσημα μένουν μόλις 1.700 κωδικοί που αντιστοιχούν στο 50% της δαπάνης και αυτό “δεν είναι λογικό”.

Όπως είπε, “μόλις οι 3.000 κωδικοί έχουν λιανική τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αποζημίωσης και αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικό σύστημα αποζημίωσης” και κατέληξε ότι “το νέο σύστημα ΗΤΑ αποτελεί μία αναγκαιότητα”.