Ξανθός: Δημόσιο Σύστημα Υγείας με καθολικότητα, ισότητα, αποτελεσματικότητα

Ξανθός: Δημόσιο Σύστημα Υγείας με καθολικότητα, ισότητα, αποτελεσματικότητα

Καθολικότητα, ισότητα και αποτελεσματικότητα είναι τα τρία δομικά στοιχεία του δημόσιου συστήματος υγείας που οραματίζεται η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Ανδρέα Ξανθού.

Μιλώντας χτες στο Κοινονούλιο ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε λεπτομερώς στους στόχους που θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Βασική προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας αποτελεί η λειτουργική σταθεροποίηση του Συστήματος Υγείας με άμεση αύξηση του ορίου δαπανών κατά 150 εκατ. ευρώ και «επιτάχυνση των διαδικασιών για μια πρώτη αισθητή ‘ένεση’ ανθρώπινου δυναμικού στο γερασμένο και κουρασμένο σύστημα Υγείας». Επίσης, σταδιακή σύγκλιση των δημόσιων δαπανών υγείας (ως ποσοστό του ΑΕΠ) με το μέσο όρο της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, έχει ήδη δρομολογηθεί η 1η δέσμη προκηρύξεων μέσω ΑΣΕΠ περίπου 1.000 θέσεων εργαζομένων στα νοσοκομεία, ενώ έχει εγκριθεί με ΠΥΣ η 2η δέσμη με περίπου 2.500 γιατρούς -νοσηλευτές- λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό για τον ευρύτερο χώρο της Υγείας, ενώ θα γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις να απλοποιηθεί η διαδικασία πρόσληψης επικουρικών γιατρών και να αυξηθεί ο χρόνος των συμβάσεων από 1 σε 2 χρόνια (για τα επαρχιακά νοσοκομεία) ή και σε 3 χρόνια για ειδικά τμήματα (ΜΕΘ, ΜΕΝΝ, ΜΤΝ, ΤΕΠ, Ογκολογικά Τμήματα, δομές Ψυχικής Υγείας, ΕΚΑΒ).

Δεύτερη προτεραιτότητα του υπουργείου Υγείας αποτελεί η «ηθικοποίηση» του Συστήματος και η ανθρωποκεντρική του στόχευση, με ασφαλιστικές δικλείδες ποιότητας και αξιόπιστους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ η αναδόμηση θα ολοκληρωθεί με την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με βάση τις αρχές της καθολικότητας στην πρόσβαση, της ισότητας στη φροντίδα και της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Στο αμέσως επόμενο διάστημα υλοποιείται η δέσμευση για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, με ειδικό βιβλιάριο και κάρτα υγείας που θα διασφαλίζει αξιόπιστη ιατρική παρακολούθηση, εργαστηριακές εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή, νοσηλεία και υγειονομικές παροχές. Μείωση των άμεσων και απευθείας ιδιωτικών πληρωμών κατά την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Εξασφάλιση των απαραίτητων ισοδύναμων μέτρων για το 5ευρω, που αποτελεί ένα απαράδεκτο ‘εισιτήριο πρόσβασης’ στο ΕΣΥ» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη ενός Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που θα βασίζεται στις αποκεντρωμένες μονάδες υγείας γειτονιάς, στα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου. «Σε 1η φάση το δίκτυο της ΠΦΥ θα αναπτυχθεί σταδιακά σε 3-4 αστικές περιοχές της χώρας, σε συνεργασία με τις κοινωνικές δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δημοτικά Ιατρεία, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ) και με τη συνδρομή των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων» εξήγησε ο κ. Ξανθός.

Τέλος, σε ότι αφορά την αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι αυτή θα ξεκινήσει από τη δημιουργία αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και τη διασύνδεση ΤΕΠ-ΕΚΑΒ. Θα περιλαμβάνει, επίσης, την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος των ραντεβού και της λειτουργίας των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, διαφανή λίστα χειρουργείου και διαχείρισης κλινών ΜΕΘ και  διασφάλιση της λειτουργίας ειδικά των ΜΕΘ με γρήγορη στελέχωσής τους με γιατρούς και νοσηλευτές.

Στο σχέδιο αναδιοργάνωσης προβλέπεται ακόμα η αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών και της εφοδιαστικής αλυσίδας των νοσοκομείων, γραφεία δικαιωμάτων των ασθενών, αυστηροποίηση και εκσυγχρονισμό του Πειθαρχικού Συστήματος για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς στην Υγεία και εδραίωση κοινωνικού ήθους στο ΕΣΥ.

Τέλος, στα σχέδια του υπουργείου περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με ανάπτυξη πρωτοβάθμιων και κοινοτικών υπηρεσιών, ανάπτυξη τμημάτων οξέων ψυχιατρικών περιστατικών στα Γενικά Νοσοκομεία και αξιολόγηση των μονάδων ψυχικής υγείας δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Επίσης, σχεδιάζεται η αναθεώρηση του νόμου για την ακούσια νοσηλεία.