Ο βελονισμός βοηθά στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας
Με τον όρο “υπογονιμότητα” εννοούμε την μειωμένη ικανότητα γονιμοποίησης ενός ατόμου. Η υπογονιμότητα του ζευγαριού είναι “η απουσία σύλληψης μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο, συνεχών και χωρίς προφυλάξεις, σεξουαλικών επαφών”.
Την διακρίνουμε σε πρωτοπαθή, όταν το ζευγάρι δεν έχει κανένα παιδί και δευτεροπαθή όταν το ζευγάρι έχει αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί.
Kάθε ζευγάρι, σε κάθε κύκλο έχει 25% πιθανότητα εγκυμοσύνης. Το ποσοστό αυτό γίνεται 40% σε δύο κύκλους και περίπου 80% σε ένα χρόνο. Ένα 20% των ζευγαριών έχει πιθανότητα εγκυμοσύνης στο δεύτερο χρόνο.
Η υπογονιμότητα του ζευγαριού αποκτά συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις. Και στο δυτικό κόσμο αγγίζει πλέον το 15-20% των ζευγαριών σε γόνιμη ηλικία.
Το ποσοστό αυτό οδηγείται σε αύξηση λόγω διαφόρων συνθηκών. Οι περιβαλλοντικές αλλαγές , η χρήση χημικών, η μόλυνση, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, η διατροφή στο δυτικού τύπου και η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και ο τρόπος ζωής , δηλαδή η αλλαγή στις σεξουαλικές συνήθειες ,η αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων η αντισύλληψη ο προγραμματισμός τεκνοποίησης πιο αργά (κυρίως λόγω καριέρας αλλά και life style) σε σχέση με αρκετά χρόνια πριν ,το κάπνισμα και η αλόγιστη χρήση φαρμάκων είναι παράμετροι που επηρεάζουν σημαντικά την υγεία μας και που έχουν επηρεάσει και την γονιμότητα.
Αίτια της υπογονιμότητας
Όσον αφορά την προσέγγιση των αιτιών της υπογονιμότητας, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε ποσοστό περίπου 40% υπεύθυνη είναι η γυναίκα και σε επίσης 40% υπεύθυνος είναι ο άνδρας.
Δυστυχώς στην κοινωνία μας αυτό είναι ακόμα ένα θέμα taboo. Λιγότερο εύκολα τα ζευγάρια ξεκινούν διερεύνηση μαζί, αν υπάρχει υπογονιμότητα. και συνήθως περνούν μήνες ώσπου να γίνει ολοκληρωμένη διερεύνηση.
Άσχετα απ’ αυτά τα ποσοστά υπάρχει ένα 20-30% των ζευγαριών στα οποία δεν ανευρίσκεται καμία αιτία. Όταν συμβαίνει αυτό, μιλάμε για τις περιπτώσεις “ανεξήγητης υπογονιμότητας“.
Βελονισμός και υπογονιμότητα
Οι περιπτώσεις που εφαρμόζουμε βελονισμό στον άνδρα είναι
◦ ορμονικές διαταραχές
◦ ποσότητα σπερματοζωαρίων, κινητικότητα, ικανότητα γονιμοποίησης αυτών
◦ ανεξήγητη υπογονιμότητα
◦ στυτική δυσλειτουργία
◦ διαταραχές libido
◦ κάπνισμα , παχυσαρκία, αγχώδεις διαταραχές
Πως βοηθά ο βελονισμός
◦ Μειώνει τη θερμοκρασία στο όσχεο
◦ βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία του αίματος
◦ μειώνει τη φλεγμονή
◦ προάγει την ωρίμανση των σπερματοζωαρίων στην επιδυδιμίδα
◦ αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης
◦ μειώνει τους οξειδωτικούς παράγοντες στο σπέρμα
Οι περιπτώσεις που εφαρμόζουμε βελονισμό στη γυναίκα είναι
◦ ορμονικές διαταραχές και PCOS
◦ ανεξήγητες υπογονιμότητες
◦ ποιότητα και ποσότητα ωαρίων
◦ διαταραχές libido
◦ κάπνισμα , παχυσαρκία, αγχώδεις διαταραχές,
Πως βοηθά ο βελονισμός
◦ Ρυθμίζοντας τις ορμόνες της αναπαραγωγής αυξάνοντας τα επίπεδα β-ενδορφίνης στον εγκέφαλο (άξονας υποθαλαμο-υποφυσιακός-ωοθηκικός)
◦ αυξάνει την αιμάτωση στις ωοθήκες (αύξηση ποιότητας και αριθμού ωαρίων)
◦ αυξάνει την αιμάτωση στη μήτρα
◦ αντιμετωπίζοντας το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Βελονισμός και εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)
◦ Βελτίωση στο ενδομητριο με αποτέλεσμα την αυξημένη επιτυχία στην εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου
◦ Ρυθμίζοντας τις ορμόνες της αναπαραγωγής αυξάνοντας τα επίπεδα β-ενδορφίνης στον εγκέφαλο
◦ αυξάνει την αιμάτωση στις ωοθήκες
◦ αυξάνει την αιμάτωση στη μήτρα
◦ μείωση πόνου, άγχους κατά την ωοληψία
Ο βελονισμός εφαρμόζεται συμπληρωματικά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για IVF, ξεκινώντας 3 μήνες πριν και πετυχαίνει αύξηση της πιθανότητας εγκυμοσύνης μέχρι και στο 65% (δηλαδή περίπου 15% μεγαλύτερη πιθανότητα εγκυμοσύνης σε σχέση με τις περιπτώσεις που δεν γίνεται χρήση βελονισμού).
Επιπλέον κάθε 10 IVF παρουσιάζεται 1 επιπλέον εγκυμοσύνη χάρη στη συμπληρωματική εφαρμογή του βελονισμού.
Σε όλες τις μελέτες που έγιναν ο βελονισμός όχι μόνο δεν επηρέασε αρνητικά τα προγράμματα IVF, αλλά αντιθέτως αύξησε το ποσοστό επιτυχίας της IVF κατά 15% και μείωσε τα ποσοστά παλίνδρομων και έκτοπων κυήσεων.
Η προετοιμασία και εφαρμογή του βελονισμού ξεκινάει 3 μήνες πριν από την εξωσωματική με 2 φορές την εβδομάδα μέχρι την ωοληψία οπότε γίνεται άλλη μια συνεδρία, ακολουθούν άλλες 2 συνεδρίες. Η πρώτη, μία μέρα πριν την εμβρυομεταφορά και η τελευταία 2ως 3 μέρες μετά την εμβρυομεταφορά.
Γιώργος Στεφάνου
Αιματολόγος – Ειδικός Ιατρός Ιατρικού Βελονισμού
http://www.acuhealth.gr/