«Βαρύ» το κόστος της καρδιακής ανεπάρκειας
«Βαρύ» το κόστος της καρδιακής ανεπάρκειας στην Ελλάδα. Οι νοσηλείες λόγω καρδιακής ανεπάρκειας απορροφούν το 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία και περισσότερα από 500 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μονίμως κατειλημμένα από ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
Οι ειδικοί κρούουν καμπανάκι του κινδύνου, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια ανέρχονται σε 200.000 και υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη νόσος προκαλεί περισσότερους θανάτους από ορισμένες μορφές προχωρημένου καρκίνου, όπως του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη 14 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, με 3,6 εκατομμύρια ασθενείς να διαγιγνώσκονται με την πάθηση αυτή σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πρόβλημα υγείας κυρίως των μεγαλύτερων ηλικιών και η συχνότητά της αυξάνεται προοδευτικά με την ηλικία. Ειδικότερα, από καρδιακή ανεπάρκεια πάσχει περίπου το 0,5% των ενηλίκων κάτω των 50 ετών, το 1% των ενηλίκων κάτω των 65 ετών, το 7% των ενηλίκων 75-84 ετών και το 15% των άνω των 85.
Επίσης, οι ασθενείς με υπέρταση, στεφανιαία νόσο, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια ή οι ασθενείς που έχουν υποστεί προηγούμενο εγκεφαλικό διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οξείας καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό, δε, είναι το γεγονός ότι το 50% περίπου των ασθενών που νοσηλεύονται για οξεία καρδιακή ανεπάρκεια επανεισάγεται στο νοσοκομείο έπειτα από έξι μήνες. Το 20% έως 30% των ασθενών καταλήγει σε διάστημα ενός έτους μετά την εμφάνιση επεισοδίου οξείας καρδιακής ανεπάρκειας και το 3-4% δεν επιβιώνει μετά το αρχικό επεισόδιο.
Πότε πρέπει να ανησυχήσουν οι πολίτες; Όταν έρχεται ένα επεισόδιο καρδιακής ανεπάρκειας, οι ασθενείς εμφανίζουν σημαντική δύσπνοια και αδυναμία, καθώς και ξαφνική πρόσληψη βάρους λόγω της συγκέντρωσης υγρού στους πνεύμονες και στο σώμα τους. Το αίσθημα αυτό συχνά συγκρίνεται με το αίσθημα του πνιγμού.
Άλλα συχνά συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν το οίδημα των άκρων, τον βήχα, την αδυναμία, την κόπωση και τον ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό. Παρά τον επιπολασμό της, μόνο το 3% του γενικού πληθυσμού στην Ευρώπη μπορεί να εντοπίσει τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας.
Οι ασθενείς που εμφανίζουν επεισόδιο οξείας καρδιακής ανεπάρκειας πρέπει να μεταφέρονται εσπευσμένα σε μονάδα αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών για να τους παρασχεθεί επειγόντως θεραπεία.
Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή κατάσταση, η οποία, ωστόσο, μπορεί να προληφθεί με τις κατάλληλες έγκαιρες ενέργειες. «Κλειδί» είναι η σωστή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και η αντιμετώπιση πιθανής υπέρτασης. Η αλλαγή του τρόπου ζωής, με απλές και ανέξοδες κινήσεις, όπως το καθημερινό περπάτημα, ο περιορισμός στο αλάτι, η απώλεια βάρους και η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να κάνουν τη διαφορά στην πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.