Τροφές σύμμαχοι στην υγεία της καρδιάς

Τροφές σύμμαχοι στην υγεία της καρδιάς

Μπορείτε να φροντίσετε την καρδιά σας, καταναλώνοντας τις κατάλληλες τροφές. Δείτε τι πρέπει να τρώτε για να προστατεύετε την καρδιά σας.

Ελαιόλαδο: Αποτελεί βασικό τρόφιμο στη διατροφή. Πέρα από την πληθώρα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, το αγαπημένο σε όλους ελαιόλαδο περιέχει σε ποσοστό 80% τα «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά, καθώς επίσης είναι πλούσιο και σε αντιοξειδωτικά. Μάλιστα, σε πρόσφατη μελέτη φάνηκε ότι η κατανάλωση ελαιολάδου, ειδικά η πρόσληψη του εξαιρετικά παρθένου, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο σε άτομα που ήδη διατρέχουν υψηλό τέτοιο κίνδυνο.

Μαλακή φυτική μαργαρίνη: Ένα σχετικά πιο νέο τρόφιμο συγκριτικά με το ελαιόλαδο, ωστόσο έχει ενσωματωθεί στις καθημερινές συνήθειες των περισσοτέρων, είτε στη μαγειρική είτε σε καθημερινά γεύματα. Η περιεκτικότητά της στα απαραίτητα ω-3 και ω-6 λιπαρά, λόγω της παρουσίας φυτικών ελαίων στη συνταγή της, το καθιστά ένα τρόφιμο πλούσιο σε «καλά» λιπαρά, ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς μας

Μάλιστα, μία πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση από την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία επιβεβαίωσε ότι η πρόσληψη «καλών» λιπαρών από φυτικά έλαια και προϊόντα επάλειψης, όπως η μαλακή φυτική μαργαρίνη,  μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 30%. Η αντικατάσταση των ζωϊκών λιπαρών από φυτικές πηγές ακόρεστων λιπαρών αποτελεί ένα βασικό τρόπο μείωσης των κορεσμένων λιπαρών στην διατροφή μας.

Η προσθήκη φυτικών στερολών θωρακίζει ακόμα περισσότερο την υγεία της καρδιάς. Για άτομα που χρειάζεται να φροντίσουν ακόμα περισσότερο την καρδιά τους και να μειώσουν άμεσα τα επίπεδα της χοληστερόλης τους, μπορούν να επιλέξουν μαλακή φυτική μαργαρίνη με προσθήκη φυτικών στερολών. Πρόκειται για συστατικά φυτικής προέλευσης – όπως προδίδει και τ’ όνομά τους – όπου η κατανάλωση 1,5-3g καθημερινά μπορεί να μειώσει κατά 7-12.5% την «κακή» LDL χοληστερόλη. Θα βρείτε τις φυτικές στερόλες ακόμα και σε εμπλουτισμένα προϊόντα γιαουρτιού και γάλακτος, καθώς η φυσική της παρουσία σε λαχανικά και φρούτα είναι πολύ μικρή – ενδεικτικά η ποσότητα των 2g βρίσκεται σε 12 κιλά περίπου καρότα…

Φρούτα και λαχανικά: Η φράση «1 μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα» είναι γνωστή! Τόσο τα φρούτα, όσο και τα λαχανικά αποτελούν και αυτά σύμμαχοι στην υγεία της καρδιάς. Μας προσφέρουν μία ποικιλία βιταμινών και αντιοξειδωτικών, καθώς και φυτικές ίνες, συστατικά τα οποία έχουν φανεί σε μελέτες ότι έχουν την ικανότητα να μειώσουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συνεπώς, προσπαθήστε να βάλετε στόχο μέσα στην ημέρα σας να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών!

Ξηροί καρποί: Μία υψηλή πρόσληψη ξηρών καρπών, όπως αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, έχει συνδεθεί θετικά ότι βοηθούν στην υγεία της καρδιάς μας. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε «καλά» πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, καθώς και η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που τους προσδίδουν καρδιοπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και ότι βελτιώνουν το λιπιδαιμικό μας προφίλ.

Λιπαρά ψάρια και θαλασσινά: Είναι σημαντικό να καταναλώνονται σε εβδομαδιαία βάση στη διατροφή μας και μάλιστα, η μέτρια κατανάλωσή τους, περίπου 2 φορές την εβδομάδα έχει φανεί ότι μπορεί να έχει καρδιοπροστατευτική δράση. Το «κλειδί» σε αυτή τους τη δράση είναι η περιεκτικότητά τους σε «καλά» ω-3 λιπαρά, τα απαραίτητα λιπαρά στη διατροφή μας. Μάλιστα, τα ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα περιέχουν υψηλότερη συγκέντρωση ω-3 λιπαρών.

Ελένη Τσαχάκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος