Τριχόπτωση και στυτική δυσλειτουργία: Πώς συνδέονται;
Προσπαθούν να ανακτήσουν τη ρώμη τους και την χαμένη τους αυτοπεποίθηση, που τους στοίχισε η τριχόπτωση, αλλά το βρίσκουν από αλλού… Εδώ και αρκετό καιρό επιστημονικές μελέτες επισημαίνουν ότι ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης στους άνδρες «σκοτώνει» τη στυτική λειτουργία και κατ’ επέκταση τον ανδρισμό.
Πρόκειται για τη φιναστερίδη, που, ακόμη και τέσσερα χρόνια μετά τη διακοπή της, εξακολουθεί να έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, με συχνότερες τη στυτική δυσλειτουργία, τη μειωμένη ερωτική διάθεση και την πρόωρη εκσπερμάτιση.
Μάλιστα τα προβλήματα επέμειναν, παρά το γεγονός ότι οι άνδρες πήραν χάπι για την στυτική δυσλειτουργία. Ειδικότερα η χρήση της φιναστερίδης σχετίζεται με 14% περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστούν οι παραπάνω παρενέργειες.
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PSC, PhD, ουρολόγος – ανδρολόγος, πρόεδρος του International Andrology και διευθυντής του Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, λέει σχετικά: «Το International Andrology συνεργάζεται με μια σειρά κλινικών για τα μαλλιά, προκειμένου να ενθαρρύνει την ευαισθητοποίηση για μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο μετά τη φιναστερίδη. Πρόκειται για το πρόβλημα που προκαλείται από τη φιναστερίδη, το φάρμακο που ονομάζεται αναστολέας ενζύμου 5-άλφα αναγωγάσης τύπου II».
Ειδικότερα το σκεύασμα συνταγογραφείται για να «φρενάρει» την απώλεια μαλλιών σε άνδρες με αδύναμο τριχωτό κεφαλής, αλλά και για να βοηθήσει τη θεραπεία μεταμόσχευσης μαλλιών, εμποδίζοντας ουσιαστικά τον οργανισμό να απορρίπτει τις νέες τρίχες.
Από τη χρήση του φαρμάκου έχουν αναφερθεί ως παρενέργειες νευρολογικά και άλλα συμπτώματα, όπως η μυϊκή ατροφία, η χρόνια κόπωση και η κατάθλιψη. Αυτές οι παρενέργειες έχουν γίνει τόσο συχνές, ώστε δημιουργήθηκε και Ίδρυμα για το Σύνδρομο Μετά τη φιναστερίδη, για την ενημέρωση του κοινού.
Να σημειωθεί ότι το 50-60% των ανδρών αντιμετωπίζει, έτσι κι αλλιώς, πρόβλημα μεγάλης απώλειας μαλλιών ως την ηλικία των 70 ετών. Πιο άτυχο το 49% των ανδρών, που ως την ηλικία των 50 θα δει τα μαλλιά του να πέφτουν.
Ο κ. Κωνσταντινίδης προσθέτει: «Η στυτική δυσλειτουργία, η απώλεια της λίμπιντο και η καμπυλότητα του πέους (γνωστή ως Peyronie) μπορούν να αποτελέσουν μέρος αυτής της ανεπιθύμητης αντίδρασης στο εν λόγω φάρμακο.
«Οι επιλογές θεραπείας για τη στυτική δυσλειτουργία και για άλλες σεξουαλικές διαταραχές περιλαμβάνουν φάρμακα, διαγνωστικές διαδικασίες, καθώς και ψυχοσεξουαλικές συμβουλές, επιλογές για έναν πιο υγιή τρόπο ζωής, αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις» καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης.