Τα τηγανητά τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων

Τα τηγανητά τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων

Όσοι καταναλώνουν συχνά τηγανητά τρόφιμα και ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχουν κατά 56% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους που τρέφονται πιο υγιεινά, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές.

Τα συμπεράσματα της έρευνάς τους, που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Circulation που εκδίδει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, βασίζονται σε εξαετή μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα τουλάχιστον 17.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν τακτικά μία διατροφή, που συνηθίζεται στις νότιες ΗΠΑ και περιλαμβάνει τηγανητά τρόφιμα, αβγά, επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος όπως το μπέικον και το ζαμπόν και ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, αντιμετώπιζαν τον υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή να χάσουν τη ζωή τους από νοσήματα συνδεόμενα με την καρδιά μέσα στην επόμενη εξαετία.

“Ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή και τον τόπο διαμονής, αν κάποιος ακολουθεί συχνά μία διατροφή όπως στις νότιες ΗΠΑ, θα πρέπει να γνωρίζει τον κίνδυνο που διατρέχει για καρδιαγγειακό νόσημα και να προσπαθήσει να κάνει κάποιες σταδιακές αλλαγές στη διατροφή του”, δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών Τζέιμς Σικάνι, διατροφικός επιδημιολόγος στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα. “Για αρχή, προσπαθήστε να μειώσετε τη συχνότητα που καταναλώνετε τηγανητά τρόφιμα ή επεξεργασμένα κρέατα από κάθε μέρα σε τρεις φορές την εβδομάδα”.