Τι προβλέπει η σύμβαση των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ!
Τους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς επιστρατεύει ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καλύψει ένα μέρος από τα μεγάλα κενά στις δημόσιες δομές υγείας.
Σχετική πρόσκληση απευθύνει ο Οργανισμός, με ανάρτησή του, στους ιδιώτες Παθολόγους, Γενικούς Γιατρούς και παιδιάτρους που έγιναν δεκτοί.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υπογράψουν και να αποστείλουν τη σχετική Υπεύθυνη Δήλωση και το Σχέδιο Σύμβασης μέχρι τις 21 Ιουνίου.
Κίνηση πανικού
Αιφνιδίως στα έντυπα συνταγών φαρμάκων και εξετάσεων στο σύστημα συνταγογράφησης αναρτήθηκε κείμενο που προτρέπει – επιβάλλει στους ασθενείς να αναζητήσουν και να εγγραφούν σε οικογενειακό ιατρό και δικαιολογημένα προκύπτουν τα κάτωθι ερωτήματα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων κ. Φώτιο Ν. Πατσουράκο:
1. Σε τι αποσκοπεί αυτή η κίνηση χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση των ασθενών και των ιατρών, που δείχνει κίνηση πανικού, πλην της ικανοποίησης μνημονιακής δέσμευσης, για τη μη τήρηση της οποίας φαίνεται ότι η Τρόικα έχει κάνει έντονες παρατηρήσεις.
2. Πόσο σύννομο ή ηθικό είναι να αναγράφεται σε μια συνταγή και μάλιστα ιδίως στις εξετάσεις πριν την υπογραφή του ιατρού, που έτσι φαίνεται σαν να το προτείνει και ο θεράπων ιατρός. Σε αντίστοιχη περίπτωση που οι ιατροί προτείνουν εμπορικό σκεύασμα παράλληλα με την δραστική ουσία ή γράφουν ότι δεν πρέπει να αλλάξει η θεραπεία που προτείνουν καλούνται σε απολογία. Δύο μέτρα και δύο σταθμά;
3. Για ποιους Οικογενειακούς Ιατρούς μιλάμε αφού αυτοί δεν υπάρχουν. Η ΠΟΣΚΕ ζητά να διευκρινιστεί πόσοι έχουν προσληφθεί στις ΤΟΜΥ, πόσοι έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ και πόσοι χρειάζονται.
4. Κατά πόσο είναι σύννομη η ονομασία σε Οικογενειακούς Ιατρούς, Ιατρών που υπηρετούν σε κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία κλπ. και τι θα γίνει. Και πώς θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς όταν ο ιατρός θα κάνει δύο δουλειές και θα είναι σε δύο θέσεις;
5. Είναι σύμφωνοι για τις μετακινήσεις αυτές των ιατρών η Ομοσπονδία τους και πόσοι από αυτούς το αποδέχονται ;
6. Οι νέες συμβάσεις για οικογενειακούς ιατρούς αλήθεια σε τι διαφέρουν από τις προηγούμενες αφού για 6 μήνες δίνονται 200 ευρώ παραπάνω, αλλά το ανώτερο όριο παραμένει 2.000 ευρώ και απλά το ωράριο από 24 ώρες γίνεται 20, αλλά ο ιατρός συνεχίζει να είναι υποχρεωμένος να κάνει κατ’ οίκον επισκέψεις με δικά του έξοδα και να βλέπει κάθε επείγον περιστατικό χωρίς ραντεβού, άρα όλους. Πιστεύουν οι εμπνευστές αυτής της σύμβασης ότι δίνουν κάτι καλύτερο στους Ιατρούς για να συμβληθούν;
Συνεπώς, η νέα αυτή σύμβαση οικογενειακών ιατρών δεν αλλάζει κάτι.
Το αποτέλεσμα αυτών των πρόχειρων ενεργειών, που δείχνουν πανικό, μόνο αναστάτωση θα επιφέρει στους ασθενείς, καθώς θα καλούνται να ψάχνουν για οικογενειακούς ιατρούς που δεν θα βρίσκουν. Θύματα θα είναι επίσης και οι υπάλληλοι των δομών Υγείας που πρέπει να απολογούνται για ένα θέμα που δεν είναι δικής τους υπαιτιότητας.
Ως εκ τούτου, η ΠΟΣΚΕ καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε ειλικρινή και διαφανή διάλογο με στόχο το καλό της Δημόσιας Υγείας. Προαπαιτούμενο είναι όπως έχουμε δηλώσει ο διάλογος να μην είναι προσχηματικός, και να υπάρχει τήρηση πρακτικών.