Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη χρήση των αντιβιοτικών
Στη χώρα μας έχουμε το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης αντιβιοτικών στην Ευρώπη! Αποτέλεσμα αυτής της πρωτιάς είναι να έχουμε και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων στα οποία τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον παραγωγή νέων αντιβιοτικών δραστικών στα ανθεκτικά μικρόβια, άρα φαίνεται πως φθάνουμε στο «τέλος των αντιβιοτικών».
Είμαστε πλέον αντιμέτωποι με μία νέα μεγάλη απειλή! Πολλές λοιμώξεις που θεραπεύονταν στο παρελθόν με αντιβιοτικά, ξαναγίνονται δυστυχώς θανατηφόρες, γιατί τα αντιβιοτικά δεν είναι πλέον δραστικά στα μικρόβια που τις προκαλούν.
Όχι αντιβιοτικά για τη θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων, σημειώνουν οι ειδικοί. Αμυγδαλίτιδες, φαρυγγίτιδες, βρογχίτιδες, ιγμορίτιδες, ωτίτιδες και διάρροιες οφείλονται τις περισσότερες φορές σε ιούς και θεραπεύονται από μόνες τους σε τρεις ή περισσότερες μέρες.
Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται αντιβιοτικά για λοιμώξεις από ιούς. Μην παίρνετε αντιβίωση για το βήχα, τον πονόλαιμο, το συνάχι. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι με τα αντιβιοτικά θα απαλλαγούμε νωρίτερα από τα συμπτώματα της ίωσης ή ότι θα γίνουμε πιο γρήγορα καλά, γιατί μας το είπαν κάποιοι άλλοι (αφού μόνοι μας θα γίνουμε καλά σε 3-4 μέρες).
Πρέπει να ακολουθούμε με συνέπεια τις οδηγίες του ιατρού μας. Τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή και δεν χρησιμοποιούμε ποτέ από μόνοι μας αντιβιοτικά που τα είχαμε στο σπίτι μας από προηγούμενη χρήση.
Δεν πρέπει να ξεχνάτε πως ο ασθενής που έλαβε αντιβιοτικά και απέκτησε ανθεκτικά μικρόβια, θα τα διασπείρει στους συγγενείς του και σε άλλους συνανθρώπους του που δεν έχουν πάρει αντιβιοτικά.
Αν σταματήσουμε την άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών, τότε προοδευτικά τα μικρόβια ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά και επομένως δραστικά και πολύτιμα όπλα έναντι των μικροβίων.
Τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τη χρήση των Αντιβιοτικών, στέλνουν το εξής μήνυμα: Ας χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απαραίτητα! Λιγότερα συχνά και πιο σωστά! Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων μας!
Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου