Τι πρέπει να κάνετε αν μπει κατά λάθος αλκοολούχο αντισηπτικό στο μάτι σας;
Η χρήση αλκοολούχου απολυμαντικού στα χέρια αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού στα μάτια, με τα μικρά παιδιά να κινδυνεύουν περισσότερο από άλλες πληθυσμιακές ομάδες.
«Τα απολυμαντικά των χεριών είναι χημικά προϊόντα που συνήθως περιέχουν οινόπνευμα (αλκοόλ) σε υψηλές συγκεντρώσεις, επειδή εξουδετερώνει αποτελεσματικά πολλούς ιούς και βακτήρια», απαντά ο Χειρουργός – Οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD
«Το αλκοόλ των απολυμαντικών έχει τη μορφή αιθυλικής αλκοόλης (ethyl alcohol) ή ισοπροπυλικής αλκοόλης (isopropyl alcohol) και πρέπει να περιέχεται σε συγκεντρώσεις πάνω από 60% για να είναι αποτελεσματικό εναντίον του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις ισχύουσες συστάσεις».
«Οι οφθαλμολογικοί τραυματισμοί από τα αλκοολούχα απολυμαντικά είναι γνωστό πρόβλημα, γι’ αυτό και τα απολυμαντικά αναγράφουν με σαφήνεια στις συσκευασίες τους ότι πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με τα μάτια», τονίζει ο ειδικός.
«Ο κίνδυνος αυτός δεν αφορά μόνο τα παιδιά. Έχουν αναφερθεί ακόμα και περιστατικά σοβαρών οφθαλμικών εγκαυμάτων σε ενήλικες, εξαιτίας της επαφής με μεγάλη ποσότητα αλκοολούχου διαλύματος ή ακόμα και του τριψίματος των ματιών μετά τη χρήση τέτοιων διαλυμάτων. Επομένως, μικροί και μεγάλοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τη χρήση τους».
Τι πρέπει να κάνετε αν μπει κατά λάθος αλκοολούχο αντισηπτικό στο μάτι σας;
Δεν πρέπει να τρίψετε το μάτι σας, ακόμα κι αν νιώθετε κάψιμο, «τσιμπήματα» ή πόνο
Ξεπλύνετε για αρκετά λεπτά (τουλάχιστον 10) το μάτι σας με καθαρό, χλιαρό νερό
Προτιμότερο είναι να σκύψετε πάνω από το νιπτήρα στην κουζίνα, για να πέφτει με σταθερή ροή το καθαρό νερό στο μάτι σας.
Όση ώρα διαρκεί αυτό, να διατηρείτε το άλλο μάτι σφιχτά κλειστό για να μην πάει και σε αυτό το αλκοολούχο διάλυμα.
Εάν όμως εξακολουθείτε να νιώθετε κάψιμο, τσούξιμο ή πόνο ή/και αν παρουσιάσετε οποιαδήποτε αλλαγή στην όρασή σας ή απώλεια όρασης, επικοινωνήστε χωρίς καθυστέρηση με τον οφθαλμίατρό σας.