Τι είναι ο «ξηρός» οργασμός και πως αντιμετωπίζεται;

Τι είναι ο «ξηρός» οργασμός και πως αντιμετωπίζεται;

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση ή αλλιώς «ξηρός» οργασμός συμβαίνει όταν το σπέρμα εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη αντί να ακολουθήσει την φυσιολογική πορεία και να εξέλθει μέσω της σπερματικής οδού στο πέος κατά τη διάρκεια του οργασμού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic η παλίνδρομη εκσπερμάτιση δεν είναι επιβλαβής, αλλά μπορεί να προκαλέσει ανδρική υπογονιμότητα. Παρά το γεγονός ότι ο άντρας εξακολουθεί να φθάνει στην σεξουαλική κορύφωση, μπορεί να εκσπερματίσει πολύ λίγο ή καθόλου σπέρμα. Αυτό μερικές φορές ονομάζεται και ξηρός οργασμός.

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση δεν επηρεάζει την ικανότητα του άντρα να έχει στύση ή οργασμό, αλλά στην κορύφωση το σπέρμα πηγαίνει στην ουροδόχο κύστη, αντί να εξέλθει από το πέος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

“Ξηρός” οργασμός, όπου μπορεί να εκσπερματώνετε πολύ λίγο ή καθόλου σπέρμα έξω από το πέος σας
Ούρα που είναι “θολά” μετά τον οργασμό (επειδή περιέχουν και σπέρμα)
Αδυναμία να κάνετε παιδί (ανδρική στειρότητα)

Αντιμετώπιση

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση συνήθως δεν απαιτεί θεραπεία, εκτός αν παρεμβαίνει με τη γονιμότητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να λειτουργήσουν στην παλίνδρομη εκσπερμάτιση, η οποία οφείλεται σε βλάβη νεύρων. Αυτό μπορεί να προκαλείται από διαβήτη, σκλήρυνση κατά πλάκας, ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και από άλλες παθήσεις ή θεραπευτικές αγωγές.

Τα φάρμακα, γενικά, δεν βοηθούν αν η παλίνδρομη εκσπερμάτιση οφείλεται σε χειρουργική επέμβαση που προκάλεσε μόνιμες ανατομικές στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι τα φάρμακα που παίρνετε μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητά σας να εκσπερματώνετε κανονικά, μπορεί να σας συστήσει να παύσετε τη λήψη τους για ένα χρονικό διάστημα. Φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν παλίνδρομη εκσπερμάτιση περιλαμβάνουν ορισμένες ουσίες για διαταραχές της διάθεσης και κάποιες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και κάποιων παθήσεων του προστάτη.

Τα φάρμακα για την παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία άλλων παθήσεων.

Αν έχετε παλίνδρομη εκσπερμάτιση, τότε μάλλον θα χρειαστείτε θεραπεία για να καταφέρετε να εγκαταστήσετε τη σύντροφό σας έγκυο. Προκειμένου να επιτευχθεί μια εγκυμοσύνη, θα πρέπει να εκσπερματώνετε αρκετό σπέρμα για να φτάσει στην μήτρα της συντρόφου σας.

Αν κάποιο φάρμακο είναι εκείνο που δεν σας επιτρέπει να εκσπερματώνετε φυσιολογικά, θα χρειαστεί πιθανώς να ακολουθήσετε θεραπεία υπογονιμότητας -γνωστή ως υποβοηθούμενη αναπαραγωγή- για να αφήσετε έγκυο τη σύντροφό σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σπέρμα μπορεί να ανακτηθεί από την ουροδόχο κύστη, να υποβληθεί σε επεξεργασία στο εργαστήριο και να χρησιμοποιηθεί για την τεχνητή γονιμοποίηση της γυναίκας (ενδομήτρια σπερματέγχυση). Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστούν πιο προηγμένες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.