Τι δεν πρέπει να τρώνε όσοι είναι άνω των 50 ετών!
Υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορεί να θεωρηθούν “απαγορευμένες”, για όσους είναι άνω των 50 ετών.
Δείτε ποιες είναι αυτές!
Γλυκίσματα στο πρωινό
Ξεχάστε το επιδόρπιο για πρωινό και τα αρτοσκευάσματα, τα οποία είναι θερμιδικές “βόμβες”. Ένα τυπικό γλύκισμα τέτοιου τύπου μπορεί να έχει 180 θερμίδες ή περισσότερες, πάρα πολύ πρόσθετα σάκχαρα και όχι αρκετές πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες. Είναι σημαντικό να πάρετε πρωτεΐνη στο πρωινό. Για ένα καλύτερο πρωινό, επιλέξτε ένα αυγό και ένα κομμάτι τυρί για την πρωτεΐνη, στη συνέχεια προσθέστε δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτα.
Λιπαρά μεσημεριανά γεύματα
Αποφύγετε τα σαλάμια και τα αλλαντικά, καθώς όλα έχουν πολύ λίπος. Μια μερίδα από σκληρό σαλάμι, για παράδειγμα, μπορεί να έχει περίπου 110 θερμίδες, με τις 81 από αυτές να προέρχονται από το λίπος. Αντί για αλλαντικά, επιλέξτε στήθος κοτόπουλου. Συγκριτικά μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη ποσότητα, αφού τα 115 γραμμάρια έχουν περίπου 120 θερμίδες, με μόνο τις 25 από αυτές (περίπου 20%) να προέρχονται από το λίπος.
Λευκή σοκολάτα
Σε σύγκριση με την μαύρη σοκολάτα, η λευκή δεν είναι καλή για την υγεία σας. Η μαύρη σοκολάτα έχει ωφέλιμα αντιοξειδωτικά, που μειώνουν την φλεγμονή στον οργανισμό και, κατά συνέπεια, τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Η λευκή σοκολάτα είναι ως επί το πλείστον φυτικό λίπος (βούτυρο κακάο) και προστιθέμενη ζάχαρη. Για παράδειγμα, τα 30 γραμμάρια λευκής σοκολάτας μπορεί να έχουν 153 θερμίδες με περίπου τις μισές από αυτές να προέρχονται από λίπος, ενώ περιέχει και 17 γραμμάρια ζάχαρης και μόλις 2 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Προτιμήστε την μαύρη σοκολάτα αντί των άλλων ειδών. Αν και η διατροφική της αξία είναι περίπου η ίδια με εκείνη της λευκής σοκολάτας, τα αντιοξειδωτικά της μαύρης σοκολάτας προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, ενώ αυξάνει την “καλή” χοληστερίνη (HDL). Αρκεί να μην το παρακάνετε! Ένα μικρό κομματάκι είναι αρκετό. Οι περισσότερες μελέτες που έχουν μετρήσει τα υγιή οφέλη της μαύρης σοκολάτας έχουν χρησιμοποιήσει ως μερίδα τα 30- 40 γραμμάρια ημερησίως.
Μπριζόλα “Ribeye”
Είναι ένα από τα πιο λιπαρά κρέατα που υπάρχουν. Είναι γεμάτη στο εσωτερικό της με κομμάτια λίπους, τα οποία “ποτίζουν” όλο το κρέας. Σκεφτείτε ότι τα 100 γραμμάρια έχουν 16 γραμμάρια καθαρού λίπους, ποσότητα που αντιστοιχεί στην ολική επιτρεπόμενη ημερήσια λήψη λίπους! Επιλέξτε πιο άπαχα κομμάτια κρέατος. Αν δεν γνωρίζετε ποια είναι αυτά, ρωτήστε τον κρεοπώλη σας.