Τέλος στο δωρεάν εμβολιασμό για τον HPV στις γυναίκες άνω των 18 ετών
Η δυνατότητα δωρεάν εμβολιασμού για τον HPV (ιό ανθρώπινων θηλωμάτων) , στις ηλικίες από 18 – 26 ετών, παύει να ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2017 και αυτό σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα πρέπει να λειτουργήσει ως έναυσμα για τον εμβολιασμό τους, τον οποίο έχουν ήδη καθυστερήσει.
Στη χώρα μας το εμβόλιο είναι ενταγμένο στα υποχρεωτικά εμβόλια που προτείνει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και μάλιστα από τον Ιανουάριο του 2015 υπάρχουν νεότερες εξελίξεις που αφορούν τη σύσταση και αποζημίωση του εμβολίου έναντι του HPV. Ειδικότερα, η ηλικία έναρξης της σύστασης εμβολιασμού μετατέθηκε στα 11 έτη. Το εμβόλιο συστήνεται για όλα τα κορίτσια 11-15 ετών και για τις γυναίκες 15-26 ετών, που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν στην αρχικά προτεινόμενη ηλικία. Επιπλέον οι δόσεις του εμβολίου μειώθηκαν σε 2 από 3 για τις νεότερες εφήβους, γεγονός που ευνοεί την αύξηση της συμμόρφωσης και άρα της εμβολιαστικής κάλυψης.
Πιο συγκεκριμένα το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών προτείνει δύο δόσεις για τις ηλικίες 11-15 ετών με μεσοδιάστημα 6 μηνών (σχήμα 0, 6) που εξακολουθούν να χορηγούνται δωρεάν. Επιπρόσθετα για τις έφηβες 15 – 18 ετών ο εμβολιασμός εξακολουθεί να χορηγείται δωρεάν με το εμβολιαστικό σχήμα να περιλαμβάνει τρεις δόσεις.
Μία άλλη διαφοροποίηση στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών είναι ότι αναγγέλλεται το τέλος της δυνατότητας δωρεάν εμβολιασμού των μεγαλύτερων γυναικών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου για όλες τις γυναίκες 18 – 26 ετών (με το γνωστό σχήμα 0, 1-2, 6 μήνες) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, ενώ από 1η Ιανουαρίου 2017 το εμβόλιο παύει να χορηγείται δωρεάν και θα πρέπει να πληρώνεται εξ’ ολοκλήρου από την ασφαλιζόμενη αυτής της ηλικιακής ομάδας.
Ο ιός HPV έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ο μοναδικός αιτιολογικός παράγοντας για την πρόκληση μίας συχνής μορφής καρκίνου, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα στην πιο παραγωγική ηλικία της γυναίκας, μεταξύ 15-44 ετών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας και τα γεννητικά κονδυλώματα παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση σε νεαρές γυναίκες 16-25 ετών, και όπως επισημαίνουν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας είναι ο εμβολιασμός, καθώς η λοίμωξη από τον ιό δεν μπορεί να προληφθεί με κανέναν άλλο τρόπο.