Τα sos της διατροφής της Μεγάλης Εβδομάδας!
Η Μεγάλη Εβδομάδα, με τους ξεχωριστούς συμβολισμούς της, χαρακτηρίζεται από τη νηστεία που όμως χρειάζεται προσοχή προκειμένου να μην έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στον οργανισμό.
Δείτε, τι πρέπει να προσέξετε.
Η αποχή από το ελαιόλαδο μπορεί να αντισταθμιστεί με τη χρήση ταχινιού και την κατανάλωση ξηρών καρπών και ελιών, είναι σημαντικό οι διατροφικές μας επιλογές να χαρακτηρίζονται από ποικιλία.
Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα σκούρα πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι), τα όστρακα, το σουσάμι και τα προϊόντα του (ταχίνι, κουλούρι, ταχινόπιτα, παστέλι) και ορισμένα εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά, αποτελούν σημαντικές πηγές σιδήρου. Αν μάλιστα η κατανάλωση αυτών των τροφίμων συνοδεύεται με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C (όπως είναι το λεμόνι, τα πορτοκάλια, οι πιπεριές και οι ντομάτες), τότε αυξάνεται σημαντικά η απορρόφηση του σιδήρου.
Σε ότι αφορά τη βιταμίνη Β12, αυτή απαντάται μόνο σε ορισμένα εμπλουτισμένα δημητριακά, γι’ αυτό και όσοι πάσχουν από μεγαλοβλαστική αναιμία πρέπει να αποφεύγουν τη νηστεία από κρέας.Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα όστρακα, ορισμένα θαλασσινά, το σουσάμι και τα προϊόντα του (ταχίνι, κουλούρι, ταχινόπιτα, παστέλι), η σόγια και τα προϊόντα της, και ορισμένα εμπλουτισμένα με ασβέστιο δημητριακά, αποτελούν σημαντικές πηγές ασβεστίου. Όσον αφορά τη βιταμίνη D, αυτή περιέχεται σε κάποια εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Όσοι υποφέρουν από κάποιο νόσημα, οι έγκυες, οι θηλάζουσες, τα παιδιά και οι αθλητές, καλό είναι να συμβουλεύονται τόσο τον πνευματικό τους όσο και κάποιον ειδικό διαιτολόγο σχετικά με το αν θα πρέπει να νηστέψουν, καθώς και για τη διάρκεια της νηστείας.