Συνάντηση φαρμακοποιών με Αν. Ξανθό για αναλώσιμα, ΜΗΣΥΦΑ και ιδιοκτησικό!
Συνάντηση με τον υπουργό υγείας Ανδρέα Ξανθό θα έχουν σήμερα το μεσημέρι οι φαρμακοποιοί εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων, που παρατηρούνται στην εξόφληση των αναλώσιμων από τον ΕΟΠΥΥ.
Επίσης αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου το ιδιοκτησιακό, η τιμολόγηση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και το ωράριο.
Τι γίνεται με τα αναλώσιμα
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς της Αθήνας η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει πάρει φράγκο για τα αναλώσιμα Μαρτίου. “Από το πρωί έχουν πληρωθεί μόλις 3 συνάδελφοι, ενώ εκκρεμούν ακόμη πληρωμές από το Φεβρουάριο” τονίζει ο Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος ΦΣΑ.
Κινητοποιήσεις
Πάντως το “μέλλον” των κινητοποιήσεων του κλάδου θα κριθεί στο Γενικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) την ερχόμενη Πέμπτη 31 Αυγούστου.
Την ίδια στιγμή ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πέλλας αποφάσισε την άρση της αναστολής επί πιστώσει εκτέλεσης των συνταγών αναλωσίμων, ιατροτεχνολογικού υλικού και σκευασμάτων ειδικής διατροφής από 1ης Σεπτεμβρίου 2017.
Οι ασφαλισμένοι του νομού θα έχουν τη δυνατότητα πλέον να προμηθεύονται ξανά τα προϊόντα αυτά από τα φαρμακεία, καταβάλλοντας μόνο τη συμμετοχή, όπου αυτή προβλέπεται.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, το Δ.Σ. συνεδρίασε στις 28/08/2017 και πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση αξιολογώντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί απέναντι στα αιτήματά του, όπως:
τη δημιουργία δικλείδων ασφαλείας στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
τη σύντομη εκκαθάριση των ενστάσεων για το μήνα Ιανουάριο, που επιτεύχθηκε λόγω της καλής συνεργασίας και συντονισμού του Συλλόγου με την τοπική ΠΕΔΙ ΕΟΠΥΥ Πέλλας και την προσπάθεια των εργαζομένων της
την πορεία των πληρωμών, οι οποίες απέχουν πολύ ακόμα από το επιθυμητό επίπεδο, αλλά εκτιμήθηκε ότι έχει επιτευχθεί μια σχετική πρόοδος με συνέπεια οι φαρμακοποιοί να σκοπεύουν να στηρίξουν για μια φορά ακόμα
τις υποσχέσεις του ΕΟΠΥΥ για επικαιροποίηση των σημερινών χρεώσεων προϊόντων που οδηγούν σε οικονομική ζημία τα φαρμακεία, αφού είναι αναγκασμένα να τα πωλούν κάτω του κόστους αγοράς τους την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.