Στον εισαγγελέα πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ
Διακόσιοι πενήντα φάκελοι ελέγχθηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που αφορούσαν την επικοινωνιακή καμπάνια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την περίοδο 2012-2014 και το πόρισμα έχει διαβιβασθεί στον εισαγγελέα, καθώς διαπιστώνονται παρατυπίες, ενώ ελέγχεται ο ρόλος μελών της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ και υπηρεσιακών παραγόντων. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, διευκρίνισε πάντως ότι δεν υπάρχει κλίμα συλλογικής ενοχοποίησης στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος του ΚΕΕΛΠΝΟ ανήλθε στα 9.762.000 ευρώ, εκ των οποίων συμβασιοποιήθηκαν 4.575.000 ευρώ και τελικά πληρώθηκαν 3.026.000 ευρώ, που ωστόσο, όπως είπε σε συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης «1,5 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να μην είχε δοθεί, καθώς αφορούσε κοινωνικά μηνύματα που θα μπορούσαν να προβληθούν δωρεάν». Πρόβλημα επίσης υπάρχει διότι δεν αποδεικνύεται η συχνότητα προβολής των μηνυμάτων που πληρώθηκαν. Οι πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος ήταν από το ΕΣΠΑ, ίδιους πόρους και μετατροπή χρήσης ενός μέρους του δανείου, που είχε ληφθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την πανδημία της γρίπης, ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Οι εκστρατείες ενημέρωσης αφορούσαν την καμπάνια για την πρόληψη κατά του καρκίνου, προγραμματική δράση για την εποχική γρίπη, καμπάνια για την ορθή χρήση αντιβιοτικών, την προώθηση γενοσήμων φαρμάκων και ενημερωτική εκστρατεία κατά του HIV. Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη για τον καρκίνο και τα γενόσημα, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχε αρμοδιότητα να διεξάγει τις συγκεκριμένες καμπάνιες, ενώ ο κ. Ξανθός είπε ότι υπάρχουν ευθύνες μελών του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και των πολιτικών διοικήσεων του υπουργείου Υγείας τη συγκεκριμένη περίοδο. Ο πειθαρχικός έλεγχος είναι σε εξέλιξη, ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί και για την περίοδο προ του διαστήματος 2012-14.
«Ο χώρος της Υγείας βρίθει παρανομιών, θα μπορούσαμε αυτά τα χρήματα να τα χαρακτηρίσει κάποιος και ψίχουλα συγκριτικά με άλλα, αλλά πρόκειται για δημόσιο χρήμα», είπε ο κ. Πολάκης, ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για συνολική εξυγίανση του συστήματος υγείας.
Οσο για τη διαδικασία αλλαγής των διοικητών των Νοσοκομείων ο υπουργός ανέφερε ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης έκρινε αρνητικά πάνω από το 80% των διοικητών και εισηγήθηκε την μη παραμονή τους στο σύστημα και από τους υπόλοιπους ένα 15% με 20%, υπάρχουν περιπτώσεις που εισηγείται θετικά με μία οριακή ή μεγαλύτερη πλειοψηφία. Η ηγεσία του υπουργείου διατηρεί το δικαίωμα τη τελικής επιλογής, και ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχει θετική εισήγηση σε ένα ποσοστό από αυτό θα συνεκτιμήσει και άλλα πράγματα, όπως την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων και εντάσεων μέσα στο χώρο του νοσοκομείου. Το σίγουρο είναι , είπε ο υπουργός, ότι ένα 10% με 15% των σημερινών διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στο σύστημα υγείας θα παραμείνει στο σύστημα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα.