Στο ΓΝ Παπαγεωργίου ο γιατρός που ανακάλυψε το σύνδρομο Laron

Στο ΓΝ Παπαγεωργίου ο γιατρός που ανακάλυψε το σύνδρομο Laron

Ο γιατρός από το Ισραήλ που ανακάλυψε το σύνδρομο Laron εξέτασε στο ΓΝ Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης μικρούς ασθενείς, που αποτελούν δύσκολα περιστατικά. Τρία παιδιά, ηλικίας από 12 μηνών έως 15 χρονών, που παρακολουθούνται στο Νοσοκομείο από διάφορες περιοχές της χώρας, βρέθηκαν στα έμπειρα χέρια του Zvi Laron, ο οποίος επισκέφτηκε το ΓΝ Παπαγεωργίου, προσκεκλημένος της Δ΄ Παιδιατρικής Κλινικής. Μάλιστα, η μια από τους ασθενείς, ένα 15χρονο κοριτσάκι, αποτελεί και το μοναδικό παιδί στην Ελλάδα διαγνωσμένο με σύνδρομο Laron και παρακολουθείται αποκλειστικά από την καταξιωμένη ομάδα του ΓΝ Παπαγεωργίου και τον διάσημο καθηγητή Laron. 

Οι μικροί ασθενείς που νοσηλεύονται στο ΓΝ Παπαγεωργίου και πάσχουν από σύνδρομο Laron, το οποίο είναι μια μορφή νανισμού, είχαν την τύχη να βρεθούν στα χέρια του  κορυφαίου παιδοενδοκρινολόγου Zvi Laron και της έμπειρης επιστημονικής ομάδας της Δ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ στο ΓΝ Παπαγεωργίου.

Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής Sackler του Πανεπιστημίου του Tel Aviv, εξέτασε τα τρία κοριτσάκια, εκ των οποίων τα δυο αποτελούν αδιάγνωστα περιστατικά, ύποπτα για το σύνδρομο.

Σύμφωνα με την αν. καθηγήτρια στη Δ’ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ του ΓΝ Παπαγεωργίου Ασημίνα Γαλλή- Τσινοπούλου, τα δυο μικρά κοριτσάκια παρουσιάζουν παύση της αύξησης, δηλαδή ενώ γεννήθηκαν με το προβλεπόμενο ύψος σε εκατοστά, πλέον έχουν σταματήσει να ψηλώνουν. Αυτό είναι πιθανόν να οφείλεται στο σύνδρομο Laron και τα περιστατικά χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Για τον λόγο αυτό, ζητήθηκε η συνδρομή του κ. Laron, ο οποίος θεωρείται ο πλέον ειδικός στο να εκτιμήσει την κατάσταση και να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για την γενετική διερεύνηση και αντιμετώπιση των  περιστατικών. Το τρίτο περιστατικό, που εξέτασαν η ομάδα του Παπαγεωργίου και ο κ. Laron, είναι η 15χρονη με σύνδρομο Laron, που αποτελεί και το μοναδικό καταγεγραμμένο περιστατικό πανελλαδικά. Το κορίτσι παρακολουθείται συστηματικά από τους γιατρούς του ΓΝ Παπαγεωργίου και την ομάδα του Λαρόν στο Τελ Αβίβ.

«Το σύνδρομο Laron, που ανακάλυψε και περιέγραψε ο κ. Laron, είναι μια  γενετική νόσος που οφείλεται σε απαλείψεις ή σε μεταλλάξεις του υποδοχέα της αυξητικής ορμόνης και προκαλεί αντίσταση στην αυξητική ορμόνη. Χαρακτηριστικό των ασθενών είναι το πολύ κοντό ανάστημα, η έλλειψη του ινσουλόμορφου αυξητικού παράγοντα 1 και η αντίσταση στην ινσουλίνη», εξηγεί η κ. Γαλλή- Τσινοπούλου, προσθέτοντας ότι ο κ. Λαρόν ταυτοποίησε την βλάβη και εισήγαγε την θεραπεία της, γεγονός  που άνοιξε νέους ορίζοντες στην έρευνα στην Ενδοκρινολογία.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι ασθενείς, στους οποίους είτε λείπει η αυξητική ορμόνη ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον υποδοχέα αυξητικής ορμόνης και δεν ψηλώνουν, ακολουθούν ειδική αγωγή ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Σημειώνεται πως το ειδικό παιδοενδοκρινολογικό ιατρείο του ΓΝ Παπαγεωργίου είναι πλήρως ανεπτυγμένο  και  δέχεται περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα σχετικά με ενδοκρινολογικές παθήσεις και διαταραχές. «Παρακολουθούμε περίπου 1.000 παιδιά τον χρόνο, από την Θεσσαλία μέχρι και τη Θράκη. Το ιατρείο λειτουργεί κάθε Τρίτη και η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη», αναφέρει η κ. Γαλλή- Τσινοπούλου. Αποτελεί κέντρο παρακολούθησης, καθώς οι μικροί ασθενείς υποβάλλονται στις εξετάσεις που χρειάζεται αλλά και νοσηλεύονται, όταν υπάρχει ανάγκη.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου