Στα κάγκελα πανεπιστημιακοί και φαρμακοποιοί για τους νέους οργανισμούς νοσοκομείων!
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκεται η ιατρική κοινότητα εξαιτίας των αλλαγών για την αναμόρφωση της οργάνωσης των νοσοκομείων, που προωθεί το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Ήδη οι πανεπιστημιακοί γιατροί κάνουν λόγο για «καταστροφή στην εκπαίδευση των φοιτητών» και οι νοσοκομειακοί ζητούν άμεσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Αναλυτικότερα οι πανεπιστημιακοί γιατροί κατηγορούν τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για «εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων των συντρόφων του» και τον καλούν «να μην υλοποιήσει σχέδια που θα υποβαθμίσουν την εκπαίδευση των Ελλήνων φοιτητών Ιατρικής και θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα λειτουργίας στις Πανεπιστημιακές κλινικές».
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η πρόταση σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις και για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, όπως τη δυνατότητα ανάπτυξης και κλινικών ΕΣΥ σε αυτά αλλά, τη θέσπιση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς κ.α..
Αντίθετοι όμως εμφανίζονται και οι νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «το καθηγητικό Πανεπιστημιακό κατεστημένο χρησιμοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, της σημερινής συμπεριλαμβανομένης, ως μία από τις βασικές ομάδες εκπροσώπων ιδιοτελών συμφερόντων που προωθεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας περίθαλψης».
Σύμφωνα με απόφαση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν «την άμεση καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για ΟΛΟΥΣ τους γιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία (πανεπιστημιακούς – στρατιωτικούς – γιατρούς από το πρώην ΙΚΑ).
Παράλληλα ζητούν, μεταξύ άλλων, τον πλήρη διαχωρισμό και την διοικητική αυτοτέλεια των γιατρών του ΕΣΥ από τους πανεπιστημιακούς. Να υπάρξει πλήρης ισοτιμία στις υποχρεώσεις, στα δικαιώματα, στα ωράρια, στο εφημεριακό έργο κλπ, μεταξύ των γιατρών του ΕΣΥ και των Πανεπιστημιακών γιατρών, αλλά και μεταξύ των τμημάτων του ΕΣΥ και των αντίστοιχων Πανεπιστημιακών.
Φαρμακοποιοί
Διαφωνίες με τους νέους οργανισμούς εκφράζουν και οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, οι οποίοι εκτιμούν πως δεν μπορούν να σχετιστούν με κανέναν άλλο κλάδο επιστημόνων Υγείας, παρά μόνο με αυτό των γιατρών.
Και αυτό, διότι η Φαρμακευτική Σχολή ανήκει στις Σχολές Επιστημών Υγείας με κοινό κορμό βασικών μαθημάτων (φαρμακολογία, φυσιολογία, τοξικολογία) με την Ιατρική Σχολή, ενώ οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί έχουν συνάφεια αντικειμένου με τους γιατρούς σε ό,τι αφορά την φαρμακευτική αντιμετώπιση του ασθενούς και υπάρχει μεταξύ τους στενή και συνεχής επικοινωνία σε θέματα θεραπευτικής αντιμετώπισης και φαρμακευτικής φροντίδας αυτού.