Συνέδριο «Θεραπευτική Συμμαχία»
Για 3η συνεχή χρονιά διοργανώθηκε από την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, σε συνεργασία με το Health Daily και την GET2WORK, το σημαντικό forum διαλόγου ιατρών, νοσηλευτών και ασθενών, πάνω σε θέματα σχέσης επαγγελματιών υγείας και ασθενή στη διαχείριση χρονίων νοσημάτων.
Η Θεραπευτική Συμμαχία στη φετινή της Ημερίδα είχε ως στόχο την ανάδειξη όλων των σύγχρονων εργαλείων ενδυνάμωσης των ασθενών και ενίσχυσης της επικοινωνίας τους με τους ιατρούς και τους άλλους επαγγελματίες υγείας, τα οποία μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά σε μια πιο ασφαλή και αποτελεσματική διαχείριση των χρονίων νοσημάτων.
Ο κ. Κωνστανίνος Βαρσάμος, Managing Partner Get2Work, αναφέρθηκε στη σχέση γιατρού-ασθενή στην ηλεκτρονική εποχή. «Η χρήση νέων εφαρμογών και συσκευών εξαπλώνεται ραγδαία στο χώρο της υγείας. Οι ασθενείς χρησιμοποιούν ευρέως το διαδίκτυο για την ενημέρωση πάνω στις παθήσεις τους. Η νέα τάση είναι ο ασθενής «medical googler». Ειδικότερα οι ασθενείς με τις σπάνιες παθήσεις έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης και συχνά οδηγούνται σε αυτοδιάγνωση» τόνισε ο κ. Βαρσάμος. Οι γιατροί ασπάζονται το διαδίκτυο με χρονική καθυστέρηση σε σχέση με τους ασθενείς και πρέπει όλοι τους να αποδεχθούν την είσοδο στη νέα εποχή.
Από την πλευρά της η κ. Αθηνά Βαδαλούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναισθιολογίας ΕΚΠΑ, υπογράμμισε τη σημασία της παρηγορικής θεραπείας με στόχο την ποιότητα ζωής των ασθενών. «Η παρηγορική θεραπεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη. Και όχι μόνο για τους ογκολογικούς ασθενείς. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές και υπηρεσίες για πολύ βασικές ανάγκες όπως η κατ’ οίκον νοσηλεία» είπε η κ. Βαδαλούκα. Σημασία έχει η εκπαίδευση γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων πάνω στον πόνο.
Η κ. Μαρίνα Κοκολάκη, Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ», αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου ξεκινώντας με ισχυρά αναλγητικά όπως τα οπιοειδή. Η επιλογή της φαρμακευτικής αγωγής αποφασίζεται με βάση την ένταση του πόνου. Η εκτίμηση του πόνου γίνεται με ειδικά εργαλεία όπως οι κλίμακες πόνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Συμπληρωματικά χρησιμοποιούνται ειδικές επεμβατικές τεχνικές μαζί με τα φάρμακα για την ανακούφιση των ασθενών. «Η ανακούφιση του πόνου είναι αναφαίρετο δικαίωμα των ασθενών» είπε ο κ. Κοκολάκη.
Η κ. Ευνομία Αλεξοπούλου-Βραχνού, Συντονίστρια Διευθύντρια Ιατρείου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας στο Νοσοκομείο «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», ανέφερε ότι η παρηγορική φροντίδα είναι η θεραπευτική προσέγγιση που βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των αρρώστων και των οικογενειών τους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετιζόμενα με απειλητική για τη ζωή νόσο. Βασίζεται στην πρόληψη και την ανακούφιση των βασανιστικών εκδηλώσεων της νόσου, μέσω της έγκαιρης αναγνώρισης και της άψογης αξιολόγησης και θεραπείας του πόνου, των δυσάρεστων σωματικών συμπτωμάτων, καθώς και των λοιπών προβλημάτων σωματικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών. «Η παρηγορική φροντίδα θέλει να δώσει στους ασθενείς την αξιοπρέπειά τους για να μην υποφέρουν και για να είναι λειτουργικοί σε όλη τη διάρκεια της νόσου» τόνισε η κ. Αλεξοπούλου-Βραχνού.
Η κ. Χρυσούλα Κουλουκούρα, υπεύθυνη νοσηλεύτρια βραχείας νοσηλείας στο Νοσοκομείο «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ», σημείωσε ότι η δυσνόητη ιατρική ορολογία και οι πολύπλοκες ιατρικές παρεμβάσεις προκαλούν άγχος στους ασθενείς με καρκίνο. Ο ρόλος του νοσηλευτή είναι καταλυτικός για να εκπαιδεύσει τον ασθενή και για να τον προετοιμάσει ψυχολογικά πάνω στο νέο τρόπο ζωής του. «Οι νοσηλευτές στις ογκολογικές κλινικές πρέπει να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις και να συμπληρώνουν με το έργο τους τη διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο» ανέφερε η κ. Κουλουκούρα.
Η κ. Παρασκευή Πισινίδη, Ψυχολόγος Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», τόνισε ότι πολλοί ασθενείς με καρκίνο έχουν μάθει να ελέγχουν τον πόνο, όχι όμως όλοι. Η σημασία των συλλόγων ασθενών είναι να βοηθούν τους ασθενείς να προσαρμόζονται στη νέα κατάσταση. Κανείς ασθενείς δεν πρέπει να πονά σωματικά σήμερα το 2016.