Κόκκινος συναγερμός για το μολυσμένο με σαλμονέλα βρεφικό γάλα!
Σε συναγερμό βρίσκονται και οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας μετά την ανακοίνωση ότι μολυσμένο παιδικό γάλα έχει πουληθεί και στην πατρίδα μας.Τη μαζική ανάκληση γαλάτων βρεφικής ηλικίας που παράγει ο όμιλος Lactalis, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση. Πρόκειται για βρεφικό γάλα που δεν κυκλοφορεί μόνο στη γαλλική αγορά, αλλά και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα.
Το υπ. υγείας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Οι ποσότητες που θα ανακληθούν είναι «τεράστιες», παραδέχτηκε ένας εκπρόσωπος του ομίλου. Το υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με περισσότερες από 600 παρτίδες που ανακαλούνται, απαγορεύεται να καταναλωθούν και να εξαχθούν.
Η απόφαση αφορά πολλές χώρες στις οποίες εξάγονται τα προϊόντα της Lactalis, όπως τη Βρετανία, την Αλγερία, το Μαρόκο, την Ελλάδα, την Ταϊβάν, τη Ρουμανία, το Μπαγκλαντές, την Κίνα, το Περού, τη Γεωργία, το Πακιστάν.
Στις 2 Δεκεμβρίου η Lactalis ανακάλεσε δώδεκα παρτίδες βρεφικού γάλακτος που παράγεται στο εργοστάσιό της στην Κραόν. Ωστόσο σήμερα, το υπουργείο στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα μέτρα που έλαβε ο όμιλος στις αρχές του μήνα δεν επαρκούν ώστε «να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης» από το βακτήριο της σαλμονέλας.
Η προηγούμενη ανάκληση έγινε αφότου ασθένησαν 20 βρέφη κάτω των 6 μηνών που είχαν καταναλώσει προϊόντα της εταιρείας. Αυτήν την εβδομάδα ωστόσο αναφέρθηκαν πέντε νέα κρούσματα σε βρέφη. Στο ένα από τα μωρά είχε δοθεί γάλα ρυζιού, το οποίο δεν περιλαμβανόταν στα προϊόντα που ανακλήθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου. Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση όλων των βρεφών εξελίσσεται καλά.
7.000 τόνοι προϊόντων
Η σημερινή ανάκληση αφορά «περίπου 7.000 τόνους προϊόντων», διευκρίνισε ο διευθυντής επικοινωνίας του ομίλου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν είμαι σε θέση να πω ποια από αυτά έχουν ήδη καταναλωθεί», πρόσθεσε ο Μισέλ Ναλέτ. Μεταξύ αυτών που ανακαλούνται είναι γάλατα της πρώτης και δεύτερης παιδικής ηλικίας, γάλα σε σκόνη, με ή χωρίς λακτόζη, γάλα από ρύζι και άλλα. Ορισμένα προϊόντα πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία.
Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πάντως δηλώνει έτοιμος να αποσύρει τα γάλατα όταν ζητηθεί από τις αρχές ενώ αφήνει υπονοούμενα για το αν μπορούν αντίστοιχα να πράξουν τα άλλα σημεία πώλησης
Τι είναι η σαλμονέλα
Η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει από ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα μέχρι πιο σοβαρές μολύνσεις. Είναι πιο επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αποδυναμωμένα ανοσοποιητικό σύστημα.
Συναγερμός στο εργοστάσιο
Ο εκπρόσωπος της Lactalis είπε ότι η μόλυνση στο εργοστάσιο της Κραόν προκλήθηκε πιθανότατα στο διάστημα από την 1η έως την 6η Μαΐου. Αλλά «για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε ευρύτερη ανάκληση όλων των προϊόντων που παρασκευάστηκαν μετά τις 15 Φεβρουαρίου», πρόσθεσε.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο όμιλος διέκοψε τη λειτουργία των εγκαταστάσεών του αυτό το Σαββατοκύριακο προκειμένου να γίνουν πρόσθετες εργασίες καθαρισμού και απολύμανσης. «Σταματάμε τα πάντα!» τόνισε χαρακτηριστικά.
Το υπουργείο κάλεσε τους γονείς να μην χρησιμοποιούν τα προϊόντα που ενδεχομένως έχουν αγοράσει, τα οποία στη Γαλλία πωλούνται με την εμπορική ονομασία Milumel, Picot αλλά και Carrefour.
Ο εκπρόσωπος του ομίλου σημείωσε ότι είναι δύσκολο να διαπιστωθεί ποια από αυτά τα προϊόντα έχουν απομείνει ακόμη στην αγορά. Πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος αυτών των παρτίδων αναμφίβολα έχει ήδη καταναλωθεί από βρέφη τα οποία δεν έπαθαν τίποτα. Εξέφρασε πάντως τη βαθύτατη λύπη του και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση στα μικρά παιδιά» που ασθένησαν.