Τι να προσέχουν οι γονείς όταν δίνουν στα παιδιά σοκολατένια αυγά
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν οι γονείς στο περιεχόμενο που έχουν τα σοκολατένια αυγά από σοκολάτα. Αν αυτά περιέχουν παιχνίδια μικρών διαστάσεων μπορεί να προκληθεί πνιγμός, ή τραυματισμός σε παιδιά μικρής ηλικίας. Επίσης, επάνω στη συσκευασία του κάθε αυγού θα πρέπει να αναγράφεται η σύνθεση του (πχ σοκολάτα γάλακτος) και η ημερομηνία ανάλωσης.
Προσοχή και στις θερμίδες! Αν το παιδί φάει ένα σοκολατένιο αυγό 100 γρ. σε μία ημέρα, θα έχει ήδη υπερβεί το 25% των συνιστώμενων ημερήσιων θερμίδων, το 1/6 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης υδατανθράκων και το μισό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης λιπαρών, χωρίς να έχει προσλάβει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών και φυτικών ινών.
Τα οφέλη της σοκολάτας
Η σοκολάτα, όμως, εκτός από αρνητικά, έχει και πολλά θετικά για τον οργανισμό. Έρευνες έχουν δείξει, ότι, εκτός των άλλων, περιέχει φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικές ουσίες, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για το καρδιαγγειακό σύστημα. Πρόκειται για αντιοξειδωτικές ουσίες όμοιες με εκείνες του πράσινου τσαγιού. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν την καρδιά και τις αρτηρίες από τη φθορά και μπορεί, επίσης, να προστατεύουν το DNA από βλάβες που οδηγούν σε καρκίνο.
Όσο πιο υψηλή είναι η περιεκτικότητα κακάο στη σοκολάτα, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει. Η μαύρη σοκολάτα έχει το περισσότερο κακάο, η σοκολάτα γάλακτος το λιγότερο και η λευκή σοκολάτα δεν έχει καθόλου κακάο. Επιλέξτε λοιπόν σοκολάτα για πασχαλινά αυγά για το παιδί, τα οποία να είναι όσο το δυνατόν πιο σκούρα σε χρώμα.
Τέλος, η σοκολάτα στα πασχαλινά αυγά έχει και άλλα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα που περιέχει, όπως ο σίδηρος, το κάλιο και το μαγνήσιο και οι βιταμίνες Α, Β1, C, D και Ε. Η μαύρη σοκολάτα πιστεύεται ότι βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και επίσης κάποιες μελέτες έχουν αποδείξει ότι μπορεί να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα για την φλεβική θρόμβωση.