«Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου»

«Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου»

Ενημερωτική εκστρατεία, με τίτλο «Πρόσεξε τα πνευμόνια σου σαν τα μάτια σου», ξεκινά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), ώστε να εκπαιδεύσει κοινό και ασθενείς να αναγνωρίζουν συμπτώματα, όπως η δύσπνοια, ο συριγμός, ο βήχας, το βάρος στο στήθος, και να επισκέπτονται άμεσα τον ειδικό Πνευμονολόγο για έγκαιρη διάγνωση και παροχή εξατομικευμένης θεραπείας.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 800.000 ασθενείς, ενώ, όπως είπε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΕΠΕ Μιχάλης Τουμπής, «στόχος μας είναι μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης και επιστημονικές μελέτες να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε τόσο οι ασθενείς να ενημερωθούν για την ανάγκη πρόληψης και θεραπείας όσο και οι φορείς Υγείας να αντιληφθούν ότι η λήψη πρωτοβουλιών θα συμβάλει στην ανακούφιση των ασθενών αλλά και του συστήματος υγείας». Ο κ. Τουμπής ανέλυσε μάλιστα την πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου για το κόστος διαχείρισης του Άσθματος στην Ελλάδα, όπου φαίνεται ότι το 72% των ασθματικών παρακολουθούνται από Πνευμονολόγο, ενώ το ετήσιο κόστος διαχείρισης της νόσου/ασθενή είναι 2.200 ευρώ.

Από την πλευρά του ο Στυλιανός Λουκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στο φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος «Καθαρότερη ατμόσφαιρα – Καλύτερη αναπνοή» και επικεντρώθηκε στο σοβαρό Άσθμα που απαιτεί τις υψηλότερες δόσεις των προτεινόμενων θεραπειών για να παραμείνει η νόσος υπό έλεγχο, ενώ παρά την κατάλληλη θεραπεία, ο έλεγχος μπορεί να μην επιτευχθεί. «Οι ασθενείς με σοβαρό Άσθμα, που υπολογίζονται από 5.000 έως 10.000 στην Ελλάδα, έχουν περισσότερες νοσηλείες και επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Ενθαρρυντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, έγινε προσπάθεια εισαγωγής θεραπευτικών παρεμβάσεων  με βάση τα μονοκλωνικά αντισώματα όπως της ομαλιζουμάμπης και μεπολιζουμάμπης  με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Μια νέα προσθήκη στη θεραπεία αποτελεί το αντιχολινεργικό μακράς δράσης τιοτρόπιο που φαίνεται να οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της νόσου και σε μείωση των εξάρσεων».

Τέλος, ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε σε μια σημαντική εξέλιξη και πρωτοβουλία της Ε.Π.Ε. «η καταγραφή των ασθενών με σοβαρό άσθμα στην Ελλάδα που αναμένεται να γίνει μέσω ειδικής πλατφόρμας στο διαδίκτυο. Η καταγραφή αυτή θα δώσει σημαντικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του σοβαρού άσθματος στην Ελλάδα».

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου