Πρόληψη και προαγωγή υγείας “άγνωστες” σε ευάλωτους πληθυσμούς

Πρόληψη και προαγωγή υγείας “άγνωστες” σε ευάλωτους πληθυσμούς

Άγνοια, έλλειψη ενημέρωσης, φόβος, προκαταλήψεις, αλλά και δυσκολίες πρόσβασης και προσανατολισμού στις υπηρεσίες του συστήματος υγείας, είναι μερικά από τα προβλήματα που διαπιστώνουν οι εθελοντές του προγράμματος «Υγεία για Όλους» κατά τις επισκέψεις τους σε καταυλισμούς Ρομά, κέντρα διαμονής προσφύγων και μεταναστών και απομακρυσμένες περιοχές (Ορεινές-Ημιορεινές περιοχές και άγονες γραμμές).

«Υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί ποτέ σε Pap test», «παιδιά Ρομά που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο MMR (ιλαράς,ερυθράς, παρωτίτιδας) και κατά της ηπατίτιδας Β, σε ποσοστό που αγγίζει το 80%», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του προγράμματος «Υγεία για Ολους» και επιστημονικός συνεργάτης της Α΄ πανεπιστημιακής κλινικής του Νοσοκομείου “Αγια Σοφία”, Ελένη Σωτηροπούλου.

Προσθέτει ότι «η πρόληψη είναι άγνωστη σε αυτούς τους πληθυσμούς και η ενημέρωση ανύπαρκτη». Σημειώνει ότι οι εκπρόσωποι του προγράμματος διαπιστώνοντας την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα πρόληψης και προαγωγής υγείας διοργανώνουν, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης ιατρικής παρέμβασης που πραγματοποιούν και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς εκδηλώσεις ενημέρωσης με ειδικούς επιστήμονες για θέματα υγείας.

Επίσης, στις δράσεις τους έχουν εντάξει δύο νέα προγράμματα για τις γυναίκες πρόσφυγες και Ρομά. Το πρώτο είναι “Αντισύλληψη – Θηλασμός”, σε συνεργασία με το Τμήμα Οικογενειακού Προγραμματισμού, του Νοσοκομείου Αρεταίειο, αφού όπως διαπίστωσαν οι εθελοντές του προγράμματος «το 85% των γυναικών Ρομά, δεν θηλάζουν τα παιδιά τους», αναφέρει η κ. Σωτηροπούλου. Το δεύτερο έχει να κάνει με τον “Αυτοέλεγχο- Έλεγχο Μαστού” και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Επιστημονικό φορέα “Οι Γυναίκες στην Ογκολογία”.

Το εθελοντικό πρόγραμμα «Υγεία για όλους», σύμφωνα με την κ. Σωτηροπούλου, ξεκίνησε τη δράση του τον Νοέμβριο του 2016, αναπτύσσοντας ένα μεγάλο εθελοντικό κίνημα αλληλεγγύης και προσφοράς, από 40 επιστημονικούς φορείς, 240 Πανεπιστημιακούς, καθώς και 120 γιατρούς και λοιπούς επιστήμονες υγείας. Το πρόγραμμα έχει τη στήριξη των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και των Πανεπιστημίων ΕΚΠΑ και Κρήτης.

«Σε περίοδο οικονομικής κρίσης καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ η άρση των εμποδίων για την ισότιμη συμμετοχή των ευάλωτων πληθυσμών στην ιατρική περίθαλψη, την υποστήριξή τους και τον προσανατολισμό τους στις υπηρεσίες του συστήματος υγείας. Ομάδες στόχου πληθυσμού του εθελοντικού κινήματος «Υγεία για Ολους» είναι: άποροι, Ρομά, κάτοικοι ορεινών-ημιορεινών περιοχών, κάτοικοι της ορεινής Θράκης, παιδιά προσφύγων και ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων».

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του προγράμματος, Ελένη Σωτηροπούλου, «στόχος είναι οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού να έχουν πλήρη πρόσβαση στο θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου, στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Μέχρι σήμερα οι εθελοντές του προγράμματος έχουν πραγματοποιήσει: Παιδιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμό σε 5.986 παιδιά, με 11.478 εμβόλια. Επίσης, παθολογικό, καρδιολογικό, ενδοκρινολογικό, πνευμονολογικό έλεγχο σε 2.177 ενήλικες, Pap test -διακολπικό υπέρηχο σε 852 γυναίκες, εξετάσεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και εμβολισμό κατά της Ηπατίτιδας Β΄σε 424 κρατούμενους, οδοντιατρικό έλεγχο σε 114 παιδιά προσφύγων και ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων.

Το «ταξίδι Υγείας» συνεχίζεται

Σύμφωνα με την κ. Σωτηροπούλου, το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» συνεχίζει τις δράσεις του και μάλιστα ενόψει και της νέας σχολικής χρονιάς έχει εντάξει επιπλέον δράσεις για τον εμβολιασμό παιδιών. Συγκεκριμένα, πριν από λίγες μέρες εμβολιάστηκαν 150 παιδιά Ρομά και προσφυγόπουλα στον Δήμο Αλιάρτου, στον Δήμο Λάρισας, (δομή προσφύγων Κουτσόχερο) και στον Δήμο Βόλου (στις περιοχές Αλιβέρι – Αγία Παρασκευή), ενώ τις επόμενες μέρες οι γιατροί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα εξετάσουν παιδιά και σε άλλες περιοχές.

Την 1η Οκτωβρίου θα βρίσκονται στον Δήμο Καλαμάτας (στις περιοχές Αγία Τριάδα – Ασπρόχωμα) για παιδιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμό παιδιών Ρομά, στις 6 Οκτωβρίου 2018 θα πραγματοποιήσουν δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις στον Δήμο Ασπροπύργου και την επόμενη μέρα (7.10.2018) στον Δήμο Μεγαραίων.

Στις δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνεται ακόμη δωρεάν παιδιατρική εξέταση και εμβολιασμός παιδιών στον Δήμο ‘Αργους-Μυκηνών (Κοινότητα Ν. Κίου) στις 13.10.2018 και στις 29 Οκτωβρίου 2018 οι εθελοντές θα βρίσκονται στον Δήμο Δυτ. Αχαϊας (Κοινότητα Σαγαιϊκων). Την ίδια μέρα θα εξετάσουν παιδιά Ρομά στο Ριγανόκαμπο του Δήμου Πατρέων και στις 17 Νοεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί εμβολιασμός παιδιών στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Δωρεάν εξετάσεις και σε ενήλικες

Το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» θα προσφέρει δωρεάν εξετάσεις και σε ενήλικες συνανθρώπους μας. Αναλυτικότερα, στις 22 Σεπτεμβρίου 2018 οι εθελοντές ιατροί θα πραγματοποιήσουν δωρεάν εξετάσεις στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών, στις 23 Σεπτεμβρίου 2018 θα βρίσκονται στον Δήμο Ερυμάνθου (ΚΥ Χαλανδρίτσας) και στις 24 Σεπτεμβρίου 2018 στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας (Κοινότητα Λάμπειας – περιοχή Δίβρης).

Σύμφωνα με την κ. Σωτηροπούλου, οι γιατροί του προγράμματος θα πραγματοποιήσουν γυναικολογικές εξετάσεις, καρδιολογικό και ενδοκρινολογικό έλεγχο, πνευμονολογικές εξετάσεις, ενώ στους κρατουμένους των φυλακών θα πραγματοποιηθούν επιπλέον εξετάσεις (ψυχιατρική κλινική εξέταση, ακτινολογικός έλεγχος άνω – κάτω κοιλίας, με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου).

Στις δράσεις του προγράμματος «Υγεία για Όλους» περιλαμβάνονται: Στις 20-21 Οκτωβρίου οι εθελοντές του προγράμματος θα βρίσκονται στον Δήμο Νάξου, στις 27,28,29 Οκτωβρίου, σε Λήμνο και Αη Στράτη, στις 3-4. Νοεμβρίου, στη Χίο και στις 30 Νοεμβρίου στον Δήμο Αλιάρτου.

Σημειώνεται πως οι εθελοντές γιατροί του Προγράμματος κάνουν καταγραφή στοιχείων και εμβολιασμών σε ηλεκτρονικό βιβλιάριο και δημιουργείται ηλεκτρονική βάση επιστημονικών δεδομένων.