Πότε ένα παγωτό είναι «χαλασμένο»; Οδηγίες
Η δηλητηρίαση από λιωμένα παγωτά που έχουν ξαναπαγώσει είναι πολύ συχνή, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού.
Δείτε πως θα καταλάβετε, ότι το παγωτό είναι αλλοιωμένο!
– Ο καταψύκτης στον οποίο φυλάσσονται είναι εκτεθειμένος στον ήλιο.
– Ο καταψύκτης έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη των -18 βαθμών Κελσίου.
– Το παγωτό δεν έχει την απαιτούμενη σκληρότητα.
– Το χαρτί της συσκευασίας είναι υγρό ή κολλημένο πάνω στο παγωτό ή σχισμένο ή η συσκευασία έχει σχήμα διαφορετικό από αυτό που φαίνεται στα διαφημιστικά της παρασκευάστριας εταιρίας.
– Το παγωτό είναι συσκευασμένο σε κύπελλο και παρουσιάζει υπερχύλιση στο καπάκι.
– Είναι μαλακό, υδαρές, η υφή του μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού ή του βουτύρου ή με κόκκους άμμου.
– Εμφανίζει ίζημα ή θρυμματίζεται σε μικρά κομματάκια ή περιέχει μικροκρυστάλλους ή έχει παραμορφωμένο σχήμα. (Χαρακτηριστικά που υποδεικνύουν ότι το παγωτό αποψύχθηκε και ξανακαταψύχθηκε)
– Έχει γεύση πικρή, ξινή ή αλμυρή.
– Η οσμή του δεν είναι ευχάριστη.
– Το ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος δεν βρίσκεται μέσα σε διαφανές δοχείο με νερό συνεχούς ροής (το στάσιμο νερό που δεν ανανεώνεται είναι ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης βακτηρίων)
– Τα σκεύη, όπου φυλάσσεται το χύμα παγωτό, έχουν υπολείμματα παγωτού ή γάλακτος στα τοιχώματά τους