Πώς θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Πώς θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Τροφές που προστατεύουν την υγεία σας υπάρχουν πολλές και οι ειδικοί σας συμβουλεύουν να δράσετε εγκαίρως και να υιοθετήσετε τις σωστές διατροφικές συνήθειες για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας απέναντι σε ιώσεις και διάφορες ασθένειες.

Οπως τονίζει η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Εύα Καφετζή, τροφές – προστάτες είναι τα γαλακτοκομικά που είναι πλούσια σε ασβέστιο, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E, K, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κόκκινο κρασί, το ελαιόλαδο και το πράσινο τσάι που είναι τεράστιες πηγές αντιοξειδωτικών και προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά και από τις επικίνδυνες συνέπειες του οξειδωτικού στρες των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό.

Σύμφωνα με την ίδια, πρότυπη τροφή αποτελεί και το ψάρι, με την υψηλή του περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν υψηλή αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν από αρκετές παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η κ. Καφετζή σας συμβουλεύει να βάλετε τα φρούτα και τα λαχανικά στην καθημερινή σας διατροφή. «Πρέπει να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση πέντε με εννέα μερίδες φρούτων και λαχανικών ποικίλων χρωμάτων (κόκκινα, άσπρα, πορτοκαλί, πράσινα)» σημειώνει η ίδια, κάνοντας λόγο για έναν εγγυημένο τρόπο πρόσληψης των απαραίτητων αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνη C, που αποδεδειγμένα μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Επίσης, καλό είναι να προτιμάτε το ελαιόλαδο και να μην καταναλώνετε πάνω από δύο κουταλιές της σούπας καθημερινά. Ετσι, τροφοδείτε τον οργανισμό σας με υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε, η έλλειψη της οποίας μειώνει την άμυνα έναντι των ιών. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε εμποδίζει την οξείδωση της βιταμίνης Α, η οποία θεωρείται απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με την ίδια, πρέπει να καταναλώνετε γιαούρτι με προβιοτικά (1-2 μερίδες καθημερινά). Τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι όχι μόνο προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά ενδέχεται να βελτιστοποιούν και την άμυνα του οργανισμού, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Ερευνες εξάλλου έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά παράγουν πρωτείνες και αδρανοποιούν τους παθογόνους οργανισμούς.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάτε τα θαλασσινά. Αποτελούν εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου που σχετίζεται με τη βέλτιστη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων και το λεμφικό σύστημα. Επιπλέον, παρέχουν στον οργανισμό σελήνιο που συνεργεί με τη βιταμίνη Ε για δυνατή άμυνα του οργανισμού.

Η κ. Καφετζή συνιστά ακόμη την κατανάλωση τσάι και τονίζει ότι σε μελέτη βρέθηκε ότι η παραγωγή αντιβακτηριακών πρωτεϊνών ήταν πέντε φορές υψηλότερη στην ομάδα που κατανάλωνε τσάι σε σχέση με αυτήν που κατανάλωνε καφέ, υποδεικνύοντας καλύτερη ανοσοποιητική απόκριση.

Στο μεταξύ οι ειδικοί συμβουλεύουν τους καταναλωτές να προτιμάνε το μέλι αντί για ζάχαρη, καθώς παρουσιάζει αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες, βοηθάει στην ίαση του βήχα και επίσης είναι πλούσιο σε ένζυμα που αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

Θετικές αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα επιφέρουν ακόμη τριάντα λεπτά καθημερινής άσκησης μέτριας έντασης, η ξεκούραση, ο έλεγχος του άγχους, η αποφυγή τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά, καθώς και η μειωμένη πρόσληψη αλκοόλ. «Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι δυνατόν να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών στοιχείων απαραίτητων για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος» καταλήγει η κ. Καφετζή.