Πώς μπορείτε να «φρενάρετε» την αύξηση των περιστατικών Alzheimer
Η σημασία, η αναγκαιότητα αλλά και οι δυνατότητες Πρόληψης της άνοιας και της Νόσου Alzheimer ήταν, μεταξύ άλλων, από τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Προληπτικής Ψυχιατρικής, που διοργανώθηκε από τις 12 έως τις 15 Νοεμβρίου στην Αθήνα και φιλοξένησε πολλούς και σημαντικούς επιστήμονες, σχετικών ειδικοτήτων, από ολόκληρο τον κόσμο.
Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων “Ο Νέστωρ”, οι οποίοι συμμετείχαν σε στρογγυλό τραπέζι, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου, στις τοποθετήσεις τους, ανέπτυξαν όλες τις δυνατές παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται σήμερα προς όφελος των ασθενών και μίλησαν για την αναγκαιότητα εύρεσης θεραπειών που θα σταματούν την εξέλιξη της νόσου.
Ο τέως πρόεδρος του κλάδου Ψυχογηριατρικής, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Φόρτος, ο οποίος προέδρευσε στη συζήτηση, τοποθετήθηκε τονίζοντας τη σημαντική αύξηση του επιπολασμού της νόσου του Alzheimer, που κάνει επιτακτική την ανάγκη της αποτελεσματικής πρόληψής της.
Ο Ψυχίατρος Αντώνης Μούγιας, Επιστημονικά Υπεύθυνος του οργανισμού φροντίδας ηλικιωμένων “Ο Νέστωρ”, μιλώντας για την αναγκαιότητα της Πρόληψης της άνοιας τόνισε: “Δυστυχώς, αν και πολλές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη, τα αποτελέσματα στις μελέτες πρόληψης της άνοιας δεν είναι ικανοποιητικά. Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τρόπους πρώιμης διάγνωσης της νόσου, καθώς και θεραπείες που θα τροποποιούν την εξέλιξη της νόσου και δεν θα βελτιώνουν μόνο τα συμπτώματα. Η εύρεση θεραπειών τροποποίησης της νόσου θα μπορούσαν να μειώσουν τα περιστατικά άνοιας στο μισό μέσα σε μια γενιά”.
Για την αναμφίβολη σύνδεση του τρόπου ζωής με την μετέπειτα εξέλιξη και πορεία της υγείας στην τρίτη ηλικία, μίλησε η Νευρολόγος του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων “ Ο Νέστωρ”, Μαργαρίτα Συνετού η οποία τόνισε πως “έχει πια αναγνωριστεί η σημασία της πρόληψης των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου στην πρόληψη της άνοιας. Το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία επηρεάζουν τις γνωστικές λειτουργίες και αυξάνουν τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer. Η μείωση αυτών των παραγόντων κινδύνου θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό των ασθενών με άνοια παγκοσμίως”.
Ιδιαίτερη αναφορά από τον κο Μούγια, έγινε στις δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες που έχουν στη διάθεσή τους σήμερα οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, μέσω των προγραμμάτων του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων “Ο Νέστωρ”.
“Σήμερα στην Ελλάδα είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαθέτουμε σημαντικές υπηρεσίες που απευθύνονται σε ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους. Ο οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων “Ο Νέστωρ” προσφέρει δωρεάν πολλές καινοτόμες παρεμβάσεις. Εταιρείες Alzheimer ανά την Ελλάδα προσφέρουν εξίσου σημαντικές υπηρεσίες. Στόχος των παρεμβάσεων αυτών είναι η βελτίωση της Ποιότητας Ζωής των ασθενών με άνοια και η μείωση της επιβάρυνσης των συγγενών τους”.