Ποια συμπτώματα πρέπει να ανησυχήσουν την έγκυο γυναίκα
Η εγκυμοσύνη όταν λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις, γίνονται οι τακτικές εξετάσεις, υπάρχει συχνή επικοινωνία με τον γυναικολόγο, η έγκυος είναι χαλαρή και αισιόδοξη, εξελίσσεται απόλυτα ομαλά και τίποτα δεν διαταράσσει την πορεία προς την έλευση της νέας ζωής στον κόσμο. Μπορεί όμως αυτό το σκηνικό να χαλάσει, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι η όποια αλλαγή «εγκυμονεί» κίνδυνο;
«Δεν είναι απαραίτητο να χαλάσει» δηλώνει ο Μαιευτήρας Χειρουργός-Γυναικολόγος Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, «αλλά σίγουρα δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη κάθε αλλαγή που δεν εντάσσεται στην καθημερινή ρουτίνα μιας εγκύου και στα σημάδια που δίνει το σώμα της όσο εξελίσσεται η εγκυμοσύνη της».
Τα συμπτώματα που ενδεχόμενα να κρούουν το καμπανάκι της ανησυχίας είναι πολλά και επιβεβαιώνεται η ανάγκη η έγκυος να έχει αυξημένη προσοχή, γνωρίζοντας καλά το σώμα της και τις αντιδράσεις του στη νέα ζωή που κυοφορεί.
Όπως τονίζει ο κ. Σκαρτάδος «Όλα τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν θα μπορούσαν να έχουν και άλλες ερμηνείες πέραν των “επιπλοκών” μιας εγκυμοσύνης, όπως η εμφάνιση αίματος, η οποία ενώ στο 1ο τρίμηνο δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα, αντίθετα μετά το διάστημα αυτό όπου λογικά οι αιμορραγίες είναι σπάνιες, ένα αιμορραγικό επεισόδιο θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα γιατί μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, με έναν από τους σοβαρότερους κινδύνους να είναι η αποκόλληση πλακούντα».
Αδικαιολόγητοι πονοκέφαλοι, ζάλη, θολή όραση, πυρετός, ρίγη και έμετοι που επιμένουν, απαιτούν ενημέρωση του γυναικολόγου, προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία τους και να προταθεί η κατάλληλη αντιμετώπιση, ενώ οι συσπάσεις της μήτρας είναι φυσιολογικές, εκτός αν γίνουν πολύ έντονες και δεν σταματούν σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή πλην του τέλους της εγκυμοσύνης, οπότε προετοιμάζεται ο τοκετός, είναι «γεγονότα» που πρέπει να τεθούν άμεσα υπόψη του γυναικολόγου.