ΠΙΣ: Επιβεβλημένη η οικοδόμηση της ΠΦΥ
Η οικοδόμηση ενός συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έτσι ώστε να στηρίζει το ΕΣΥ και να καλύπτει τις ανάγκες του συνόλου των πολιτών είναι επιβεβλημένη, τόνισε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος μιλώντας κατά τη διάρκεια της διημερίδας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η ΠΦΥ δεν μπορεί να σχεδιάζεται μεμονωμένα και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η λειτουργία του συστήματος της 2βάθμιας και 3βάθμιας περίθαλψης.
«Το σύστημα μέχρι σήμερα είναι νοσοκομειακοκεντρικό», είπε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, φέροντας ως παράδειγμα Νομό όπου λειτουργούν τρία νοσοκομεία με περιορισμένη πληρότητα και χωρίς τις κατάλληλες ιατρικές ειδικότητες. Αποτέλεσμα; Πολλά περιστατικά παραπέμπονται σε μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία. «Ολο το σύστημα πρέπει να ειδωθεί συνολικά για την εξοικονόμηση πόρων», πρόσθεσε.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως απαράδεκτο την εποχή της κρίσης και ενώ σχεδιάζεται η ΠΦΥ να μην έχει ολοκληρωθεί το σύστημα ηλεκτρονικής υγείας με την ενοποίηση των συστημάτων του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ, τη δημιουργία ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου και κάρτας υγείας, καθώς και την on line παρακολούθηση των παροχών και της ζήτησης.
Ο κ. Βλασταράκος σχολίασε και τις εισηγήσεις που έγιναν στη διημερίδα περί χρηματοδότησης της ΠΦΥ από τη φορολογία των πολιτών. «Η χώρα μας έχει μικτό σύστημα που εδράζεται στο Beveridge, (φορολογία πολιτών), στο Bismark (κοινωνική ασφάλιση) και στις ιδιωτικές δαπάνες που καλύπτουν πλέον το 40% των δαπανών Υγείας. Πως γίνεται λοιπόν χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί το ασφαλιστικό σύστημα που θα ισχύει στη χώρα να υπάρχουν εισηγήσεις για χρηματοδότηση της ΠΦΥ από την φορολογία των πολιτών;», αναρωτήθηκε.
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ έκανε ιδιαίτερη μνεία στον ΕΟΠΥΥ ο οποίος αν και αποτελεί ισχυρό πυλώνα της περίθαλψης, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών και της αδυναμίας είσπραξης των εισφορών ασθενείας από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Τέλος, υπενθύμισε ότι το 2005, ως μέλος της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της ΠΦΥ, είχε εισηγηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τη λειτουργία Κέντρων Υγείας αστικού τύπου ως πυρήνα του ΕΣΥ. «Παρά τις αποφάσεις που είχε λάβει η τότε κυβέρνηση και τις εξαγγελίες των υπουργών, το σχέδιο δεν προχώρησε», σημείωσε και ευχήθηκε αυτή τη φορά το σχέδιο να καρποφορήσει παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.