Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D;
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο των οστών. Ο οργανισμός εκτός από την απευθείας έκθεση του δέρματος στο φως του ήλιου δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να λάβει τη σημαντική αυτή βιταμίνη D από τις τροφές.
Δείτε ποιες είναι αυτές!
Σολομός (ιδιαίτερα ο άγριος, που αλιεύεται, και όχι ο σολομός ιχθυοτροφείου)
Σκουμπρί
Μανιτάρια (εκτίθενται σε υπεριώδες φως και έτσι έχουν περισσότερη βιταμίνη D)
Μουρουνέλαιο
Τόνος (κονσέρβα σε νερό)
Σαρδέλες (κονσέρβα σε λάδι)
Γάλα ή γιαούρτι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D (ανεξάρτητα από το αν είναι άπαχα, ή με μειωμένα λιπαρά)
Συκώτι από βοδινό, ή μοσχάρι
Κρόκοι αυγών Ένας μεγάλος κρόκος αυγού περιέχει 37 IU’s βιταμίνης D.
Τυρί
Βοδινό συκώτι
85 γραμμάρια βοδινού συκωτιού περιέχουν 42 IU’s βιταμίνης D και ενώ ίσως να μην είναι και η πρώτη σας επιλογή, σας ενημερώνουμε πως αποτελεί και μια πολύ καλή πηγή σιδήρου
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization, ΠΟΕ) συστήνει την έκθεση του προσώπου και των χεριών στον ήλιο, αποφεύγοντας το έγκαυμα, για περίπου 30 λεπτά την ημέρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επαρκής παραγωγή της βιταμίνης D.