Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D;

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο των οστών. Ο οργανισμός εκτός από την απευθείας έκθεση του δέρματος στο φως του ήλιου δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να λάβει τη σημαντική αυτή βιταμίνη D από τις τροφές.

Δείτε ποιες είναι αυτές!

Σολομός (ιδιαίτερα ο άγριος, που αλιεύεται, και όχι ο σολομός ιχθυοτροφείου)

Σκουμπρί

Μανιτάρια (εκτίθενται σε υπεριώδες φως και έτσι έχουν περισσότερη βιταμίνη D)

Μουρουνέλαιο

Τόνος (κονσέρβα σε νερό)

Σαρδέλες (κονσέρβα σε λάδι)

Γάλα ή γιαούρτι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D (ανεξάρτητα από το αν είναι άπαχα, ή με μειωμένα λιπαρά)

Συκώτι από βοδινό, ή μοσχάρι

Κρόκοι αυγών Ένας μεγάλος κρόκος αυγού περιέχει 37 IU’s βιταμίνης D.

Τυρί

Βοδινό συκώτι

85 γραμμάρια βοδινού συκωτιού περιέχουν 42 IU’s βιταμίνης D και ενώ ίσως να μην είναι και η πρώτη σας επιλογή, σας ενημερώνουμε πως αποτελεί και μια πολύ καλή πηγή σιδήρου

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization, ΠΟΕ) συστήνει την έκθεση του προσώπου και των χεριών στον ήλιο, αποφεύγοντας το έγκαυμα, για περίπου 30 λεπτά την ημέρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επαρκής παραγωγή της βιταμίνης D.

 

Share Button