Ποιες οι συχνές ορθοπαιδικές επεμβάσεις σε γυναίκες άνω των 40 ετών
Καθώς οι γυναίκες προσεγγίζουν τη μέση ηλικία, μπορεί να αντιμετωπίσουν ειδικά μυοσκελετικά προβλήματα που τους αφορούν πιο συχνά από τους άνδρες. Μάθετε για τις 5 πιο συχνές ορθοπαιδικές χειρουργικές επεμβάσεις που αντιμετωπίζουν γυναίκες άνω των 40 ετών.
- ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ : ΓΟΝΑΤΟΣ Η ΙΣΧΙΟΥ
Η επανορθωτική χειρουργική αρθρώσεων δεν είναι μόνο μία από τις πιο συχνές ορθοπαιδικές χειρουργικές επεμβάσεις για τις γυναίκες άνω των 40 ετών – είναι επίσης μία από τις Top 5 πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα συνολικά.
Επειδή η οστεοαρθρίτιδα(ΟΑ) πλήττει τις γυναίκες σε υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες, οι γυναίκες αποτελούν κατ ‘εκτίμηση το 60% όλων των χειρουργικών επεμβάσεων.
Οφείλεται εν μέρει σε ορμονικές αλλαγές, οι γυναίκες άνω των 40 ετών είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν αύξηση του σωματικού τους βάρους και επιπλοκές από την παχυσαρκία, η οποία μπορεί να αυξήσει την πίεση στις αρθρώσεις. Χάρη στην βοήθεια ψηφιακής πλοήγησης με υπολογιστή και τις αρθροσκοπικές τεχνικές, σήμερα η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης αρθρώσεων είναι ελάχιστα επεμβατική και αναίμακτη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια – και την καθιστά ασφαλέστερη και πιο επιθυμητή.
Όλο και περισσότεροι ασθενείς, άνδρες και γυναίκες, επιλέγουν να κάνουν αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις νωρίτερα έτσι ώστε να μπορούν να παραμείνουν σωματικά ενεργοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
- ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ
Όπως και η ολική αρθροπλαστική, η χειρουργική αντιμετώπιση καταγμάτων είναι μία από τις Top 5 πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.
Άνθρωποι και των δύο φύλων και όλων των ηλικιών θα υποστούν κατάγματα κάθε χρόνο.
Ωστόσο, οι γυναίκες άνω των 40 ετών είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε κατάγματα λόγω των υψηλότερων ποσοστών οστεοπόρωσης. Η χαμηλή οστική πυκνότητα, σε συνδυασμό με τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης των οστών, κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε τραυματισμούς καθώς μεγαλώνουν.
Συχνές αιτίες καταγμάτων σε γυναίκες άνω των 40 ετών:
αθλητικές κακώσεις
πτώσεις, ειδικά εξ’ιδίου ύψους
τροχαία ατυχήματα
κατάγματα κοπώσεως λόγω επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων
Οι γυναίκες με οστεοπόρωση είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε κατάγματα της πηχεοκαρπικής και της σπονδυλικής στήλης (για παράδειγμα, χάνουν ύψος ή γίνονται κυφωτικές ) και οφείλεται σε κάταγμα των σπονδύλων τους.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση του κατάγματος μπορεί να περιλαμβάνει χρήση γύψου, νάρθηκα ή χειρουργική αντιμετώπιση με χρήση βιδών και πλακών και άλλων υλικών εσωτερικής οστεοσύνθεσης.
- ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΩΜΟΥ
Λόγω της μεγαλύτερης πιθανότητας να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα (σε σύγκριση με τους άνδρες), πολλές γυναίκες άνω των 40 ετών μπορεί να εμφανίσουν καταστροφή του χόνδρου στην άρθρωση του ώμου.
Ο εκφυλισμός αυτός μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, ευαισθησία και δυσκαμψία στον ώμο. Στα μεταγενέστερα στάδια της οστεοαρθρίτιδας, το εύρος της κίνησης μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά σε σημείο όπου η απαγωγή και η προσαγωγή του βραχίονα να γίνεται δύσκολα.
Η ολική αρθροπλαστική του ώμου επιδιώκει να εξαλείψει τον πόνο και να αποκαταστήσει την κινητικότητα και τη λειτουργία της άρθρωσης.
Ομοίως όπως και στις αρθροπλαστικές του ισχίου και του γόνατος, στην αρθροπλαστική ώμου αντικαθιστώνται τα κατεστραμμένα τμήματα της άρθρωσης με άλλα υλικά. Μετά την αποκατάσταση, η άρθρωση θα πρέπει να λειτουργεί ομαλά χωρίς πόνο, αίσθημα τριβής, μαγκώματος ή κριγμού που προκαλούνται από την ΟΑ.
- ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ
Η οστεοπόρωση είναι μία από τις κύριες αιτίες των προβλημάτων σπονδυλικής στήλης για τις γυναίκες, καθώς μεγαλώνουν. Η απώλεια της οστικής πυκνότητας μπορεί να οδηγήσει σε συμπιεστικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα να πρέπει να απαιτηθεί εξειδικευμένη ένεση τσιμέντου(κυφοπλαστική) για την ενίσχυση της σπονδυλικής στήλης.
Η εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου, ορθοστατικά θέματα (όπως η “συρρίκνωση” και η ανάπτυξη κύφωσης) μπορεί επίσης να εμφανιστούν όσο οι γυναίκες γερνούν με αποτέλεσμα να βιώσουν τις σωρευμένες επιπτώσεις της οστεοπόρωσης και της αρθρίτιδας.
Για παράδειγμα, η σπονδυλοδεσία δύο ή περισσότερων σπονδύλων, μπορεί να είναι απαραίτητη για την εξάλειψη του πόνου από μια αρθριτική ράχη.
Οι συχνότερες σπονδυλικές χειρουργικές επεμβάσεις σε γυναίκες άνω των 40 ετών είναι:
Αυχενική και τη οσφυϊκή δισκεκτομή
Συνδυασμένες αυχενικές και οσφυϊκές χειρουργικές τεχνικές
Σπονδυλικές ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές
Ωστόσο δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το αν μπορεί κανείς να αποφύγει τον πόνο στην πλάτη ή τις βλάβες στην σπονδυλική στήλη, οι ερευνητές υποστηρίζουν την αξία του να παραμένεις ενεργητικός συμμετέχοντας σε δραστηριότητες όπως η άρση βάρους / ασκήσεων υπό αντίσταση και του περπατήματος.
Αποφεύγοντας την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή μπορεί να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στο να επιβραδυνθεί η οστική απώλεια και να ελαχιστοποιηθούν μελλοντικά προβλήματα πόνου στην σπονδυλική στήλη.
- ΣΥΝΔΕΣΜΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ (ΠΧΣ) ΓΟΝΑΤΟΣ
Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες έχουν από δύο έως δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο (ΠΧΣ). Αυτός ο σύνδεσμος, βρίσκεται στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατος, ελέγχοντας την έκταση και την προς τα εμπρός κίνηση της κνήμης.
Οι γυναίκες φαίνεται να υποφέρουν από αυτόν το τραυματισμό πιο συχνά από τους άνδρες, λόγω της εμβιομηχανικής τους κατασκευής. Η γωνία που σχηματίζεται από το ισχίο έως το γόνατο διαφέρει από τους άνδρες. Η γωνία αυτή μπορεί να επηρεάζει τη σταθερότητα κατά την προσγείωση και την περιστροφή του γόνατος.
Οι γυναίκες άνω των 40 ετών είναι ακόμη πιο ευάλωτες από ό, τι οι νεότερες γυναίκες, επειδή το κολλαγόνο σε τένοντες και συνδέσμους εκφυλίζεται με την ηλικία. Η μερική ρήξη του ΠΧΣ παρατηρείται πιο συχνά. Αυτή μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγαλύτερη ρήξη που μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκαμψία, αστάθεια, και μερικές φορές την πλήρη ρήξη. Οι ορμονικές αλλαγές και λήψη φάρμακων μπορούν επίσης να συμβάλουν σε μια υψηλότερη συχνότητα ρήξεων των τενόντων και των συνδέσμων.
Επειδή οι γυναίκες τραυματίζουν τον ΠΧΣ πιο συχνά από ό, τι οι άνδρες, είναι πιο πιθανό να χρειαστούν αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης ώστε να επιδιορθωθεί ή ρήξη των συνδέσμων στο γόνατο.
ΑΛΛΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
Άλλες συχνές χειρουργικές επεμβάσεις σε γυναίκες άνω των 40 είναι οι ακόλουθες :
Αρθροπλαστική ισχίου: Μία επέμβαση για ασθενείς με σοβαρή βλάβη στο ισχίο.
Οστεοτομία – ισχίου ή γόνατος: Όπως η αρθροπλαστική ισχίου, αυτή η ορθοπαιδική επέμβαση διορθώνει συγκεκριμένες βλάβες στις αρθρώσεις, χωρίς να απαιτείται ολική αρθροπλαστική της άρθρωσης.
Αρθρόδεση – σπονδυλικής στήλης, χεριών, ποδιών, γόνατων ή ισχίων. Η αρθρόδεση χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Δύο ή περισσότερα οστά λιωμένο μαζί, μερικές φορές με χρήση μοσχευμάτων ή και εμφυτευμάτων. Σύντηξη μπορεί να βοηθήσει μειώνοντας τον πόνο, αλλά θυσιάζοντας ένα ορισμένο βαθμό κινητικότητας της άρθρωσης.
Εκτινασσόμενος δάχτυλος. Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης του εκτινασσόμενου δάκτυλου είναι αρκετά συχνή σε άτομα άνω των 40. Η φλεγμονή στενεύει τους χώρους από τους οποία διέρχονται οι τένοντες (έλυτρα), οδηγώντας σε εμπλοκή, ή αδυναμία να λυγίσει ή να ισιώσει ένα δάχτυλο ή ο αντίχειρας.
Γιατί να επιλέξετε μία ορθοπαιδική χειρουργική επέμβαση, εάν είστε γυναίκα άνω των 40;
Εάν έχετε δοκιμάσει άλλες συντηρητικές θεραπευτικές προσεγγίσεις και δεν έχουν βοηθήσει, μπορεί μια χειρουργική επέμβαση να είναι πιο αποτελεσματική επιλογή για τη διαχείριση προβλημάτων πόνου ή της κινητικότητας σας.
Πολλές ορθοπαιδικές επεμβάσεις είναι πλέον ελάχιστα επεμβατικές –ενδοσκοπικές, διαθερμικές, αρθροσκοπικές, πράγμα που σημαίνει λιγότερος κίνδυνος και ταχύτερη αποκατάσταση.
Γεώργιος Τριανταφυλλόπουλος, Ορθοπαιδικός χειρουργός