Ποιες είναι οι υπερτροφές του φθινοπώρου;
Μπορεί το φθινόπωρο να μην φημίζεται για την πληθώρα φρούτων και λαχανικών, αλλά έχει κάποιες υπερτοφές που αξίζει να βάλετε στο πιάτο σας!
Ρόδι
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, σε φυλλικό οξύ και σε κάλιο. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτός ο σφαιρικός καρπός, καθώς και ο χυμός του, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι ταννίνες, οι πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα. Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι ο χυμός του ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο του καρκίνου του προστάτη.
Αχλάδια
Η γλυκιά και ζουμερή γεύση τους τα κάνει περιζήτα καθώς περιέχουν βιταμίνη C και χαλκό, όπως και 4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα.
Η κολοκύθα
Η σάρκα της κολοκύθας είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, καροτενοειδή και φυτικές ίνες. Χρησιμοποιείστε την κολοκύθα και φτιάξτε πίτες αλμυρές ή γλυκειές, προσθέστε την ψητή στη σαλάτα σας ή φτιάξτε νόστιμα ριζότο. Βέβαια, θρεπτική αξία δεν έχει μόνο η σάρκα αλλά και οι σπόροι της. Οι κολοκυθόσποροι μπορούν να αποτελέσουν ένα γευστικό και θρεπτικό σνακ καθώς είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επίσης, οι σπόροι περιέχουν ένα αμινοξύ που βάση μελετών φαίνεται να βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης.
Μήλο
Τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιλαμβάνουν 4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, κάνοντας καλό στο έντερο και κρατώντας το αίσθημα πείνας μακριά για περισσότερη ώρα, χάρη σ’ αυτές.
Τέλος, το μήλο λόγω του χαμηλού του γλυκαιμικού δείκτη βοηθάει στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης σε σταθερά επίπεδα γεγονός που το κάνει καλή επιλογή για σνακ από άτομα με διαβήτη ή άτομα που βρίσκονται σε προσπάθεια απώλειας βάρους