Ποια είναι τα βότανα που ρίχνουν την πίεση
Μπορείτε να ρίξετε την πίεσή σας επιλέγοντας συγκεκριμένα βότανα, όπως τίλιο, μελισσόχορτο, φύλλα ελιάς, κράταιγο ή βίσκο.
Το τίλιο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και επουλώνει τα τοιχώματά τους. Συστήνεται σε ανθρώπους οι οποίοι ανεβάζουν πίεση κυρίως όταν εκνευρίζονται. Μπορείτε να πίνετε 1-2 φορές την ημέρα ρόφημα τίλιου μεταξύ των γευμάτων ή όταν αισθάνεστε ένταση.
Το μελισσόχορτο προκαλεί διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος, και συστήνεται σε ανθρώπους που ανεβάζουν πίεση κυρίως όταν τους καταβάλλει το άγχος. Πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα ή κάθε δεύτερη ημέρα.
Τα φύλλα ελιάς θεωρούνται βοηθητικά για ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από υπέρταση, αλλά και πεπτικά προβλήματα, όπως δυσπεψία, φουσκώματα ή πέτρες στη χολή. Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα μετά τα γεύματα. Ρίχνετε σε 300 ml νερό (όσο δύο ποτήρια) 20 γρ. ξηρά φύλλα ελιάς και τα αφήνετε να βράσουν μαζί για 15΄. Πίνετε το ρόφημα ζεστό (μισό το πρωί και μισό το βράδυ).
Εξίσου καλό κάνει και ο κράταιγος που εξισορροπεί με ήπιο τρόπο την πίεση του αίματος και θεωρείται ιδανικός για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων στα αγγεία τους. Συστήνονται 1-2 εγχύματα κράταιγου την ημέρα (το πρωί και το απόγευμα), μεταξύ των γευμάτων. Ρίχνετε 2 κουταλάκια καρπούς κράταιγου σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού με βρασμένο νερό, τους αφήνετε για 20΄ και σουρώνετε.
Για τα άτομα με υπέρταση και προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος ενδείκνυται και ο λευκός βίσκος, καθώς επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, μειώνει την πίεση και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της υπέρτασης (π.χ. ζαλάδες).
Να τονιστεί πως μπορείτε να πίνετε μέχρι 2 ροφήματα την ημέρα, 3-4 φορές την εβδομάδα και όχι καθημερινά. Επίσης, αν λαμβάνετε φάρμακο για τη μείωση της πίεσης, καλό είναι να ενημερώσετε το γιατρό σας πριν πάρετε κάποιο βότανο.