Ποια φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην απώλεια των περιττών κιλών;
Μια ισορροπημένη διατροφή προϋποθέτει συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Ποια είναι όμως τα κατάλληλα φρούτα και λαχανικά για δίαιτα και ποια πρέπει να αποφεύγετε ή να καταναλώνετε σε μικρότερες ποσότητες αν θέλετε να χάσετε βάρος;
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, έδειξε ότι τα φλαβονοειδή, χημική ένωση σε ορισμένες τροφές, μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνα για τις ιδιότητες απώλειας των περιττών κιλών που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια σαφή σχέση μεταξύ διατροφικών πλάνων που είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή και της μικρότερης αύξησης του σωματικού βάρους. Τα φλαβονοειδή που είχαν την μεγαλύτερη επίδραση ήταν οι ανθοκυανίνες, που υπάρχουν σε σκούρα κόκκινα φρούτα, όπως τα μούρα, τα κεράσια, τα σταφύλια και οι φράουλες, αλλά και τα πολυμερή φλαβονοειδών, που βρίσκονται στο τσάι και τα μήλα.
Προηγούμενες μελέτες σε ζώα είχαν δείξει ότι τα φλαβονοειδή σε τροφές ολικής άλεσης μειώνουν την απορρόφηση του λίπους και αυξάνουν τις καύσεις θερμίδων.
Διαπιστώθηκε, ότι μόλις μισό φλιτζάνι βατόμουρα την ημέρα, για παράδειγμα, συνδέεται με αρκετή πρόσληψη φλαβονοειδών, ώστε να αντιστοιχεί σε απώλεια βάρους της τάξης των 0,87-1,25 κιλά σε βάθος 4 ετών κατά μέσο όρο. Αυτό το νούμερο μπορεί να μην φαίνεται μεγάλο, αλλά πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι προέρχεται από μόνο μία μερίδα, ενός μόνο είδους φρούτου. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να καταναλώνει κανείς μεγάλες ποσότητες από ένα φρούτο ή ένα λαχανικό για να χάσει κιλά, ή για να παίρνει πολύ λιγότερα. Αρκεί μια ποικιλία σε μερίδες και είδος φρούτων και λαχανικών στην διατροφή του.
Η δρ Monica Bertoia, από την Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H.Chan του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ανέφερε: “Είναι εύκολο να δούμε τα αποτελέσματα και να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για πραγματικά μικροσκοπικές αλλαγές στο βάρος. Αλλά και η διατήρηση του σωματικού βάρους είναι πραγματικά εξίσου σημαντική, επειδή από την ενηλικίωση και μετά έχει σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν κιλά”.