Πέτρες στη χολή: Ποια διατροφή μειώνει τον κίνδυνο;
Φρούτα, λαχανικά και γενικότερα οι πολλές φυτικές ίνες είναι οι σύμμαχοί μας απέναντι στη χολολιθίαση που οδηγεί σε έντονο πόνο και νυστέρι.
Όσοι έχουν βιώσει τον πόνο της πέτρας στη χολή ξέρουν ότι είναι από τους πιο δυνατούς που θα νιώσουν στη ζωή τους και για να αποφευχθεί τόσο αυτή η δυσάρεστη εμπειρία, όσο και το χειρουργείο που επακολουθεί, φροντίστε να κάνετε τη διατροφή σας πιο μεσογειακή.
Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με Γάλλους ερευνητές και έρευνα σε 64 χιλιάδες γυναίκες άνω των 50, οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο χολολιθίασης, φτάνοντας σε 11% μικρότερη πιθανότητα. Τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι οι ομάδες τροφών που μπορούν να μας προστατέψουν, ούτως ώστε να μη χρειαστεί να περάσουμε την πόρτα του χειρουργείου για χολοκυστεκτομή.
Εχθροί μας εν προκειμένω είναι τα αλλαντικά, τα οποία αυξάνουν την πιθανότητα πέτρας στη χολή, ενώ τα τηγανητά, το κόκκινο κρέας κ.ο.κ. δεν φάνηκε να σχετίζονται σύμφωνα με τους ερευνητές.