Πάνω από 4.950 πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα

Πάνω από 4.950 πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα 689.686 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη χώρα μας μέσω της θαλάσσιας οδού του Ανατολικού Αιγαίου. Πάνω από 3.500 πρόσφυγες εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο μέσος όρος αφίξεων στην Ελλάδα, σε ημερήσια βάση, ξεπερνά τις 4.950.

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, στη διάσκεψη του ΠΟΥ για το προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, περίπου 2.000 πρόσφυγες ή μετανάστες έχουν τύχει νοσοκομειακής περίθαλψης με κόστη που υπερβαίνουν τις 800.000 ευρώ. Επιπλέον, κατά το τρέχον έτος έχει καταγραφεί αύξηση 42% σε διακομιδές του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) σε σύγκριση με το 2014, ενώ η αύξηση αυτή κατά την περίοδο αιχμής (Ιούνιο έως Νοέμβριο) άγγιξε το 103%.

Για την εκτίμηση και την αντιμετώπιση των ιατρικών αναγκών των προσφύγων χρησιμοποιείται το σύστημα διάγνωσης και έγκαιρου εντοπισμού ασθενών (triage) στα σημεία εισόδου του Ανατολικού Αιγαίου. Επίσης, όπως είπε ο κ. Μπασκόζος, έχουν οργανωθεί ιατρεία σε ημερήσια βάση στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης και στις προσωρινές Δομές Ανοιχτής Φιλοξενίας στην Αττική, ενώ έχουν μεταφερθεί 2 Κινητές Μονάδες του Ερυθρού Σταυρού στην Μακεδονία, κοντά στο σημείο συγκέντρωσης των προσφύγων στα σύνορα με FYROM.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, αξιοποιώντας την άμεση πληροφόρηση για τις τρέχουσες ανάγκες των προσφύγων υλοποίησε τη δημιουργία ενός ατομικού ταξιδιωτικού δελτίου υγείας για τους πρόσφυγες, το οποίο θα χρησιμοποιείται από όλους τους φορείς παροχής υγειονομικής φροντίδας.

«Στόχος της εν λόγω δράσης είναι η συμβολή της χώρας μας, στη συνεχή και απρόσκοπτη παροχή υγειονομικής φροντίδας μέχρι τον τελικό προορισμό των προσφυγικών ροών» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας και πρόσθεσε πως έχει υπάρξει φροντίδα επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό (π.χ εμβόλια, φυματίνη κ.α) και άμεση φαρμακευτική κάλυψη για τους πρόσφυγες με χρόνιες μη μεταδιδόμενες παθήσεις (π.χ διαβήτης). Την ίδια ώρα γίνονται όλες οι ενέργειες για ανοσοποιητική κάλυψη ευάλωτων ομάδων, υπό προϋποθέσεις σύμφωνα και με το πρωτόκολλο βασικού προληπτικού ελέγχου εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, το υπουργείο Υγείας δεσμεύεται για τα ακόλουθα:

  • Άμεση ενίσχυση των δομών υγείας με ιατρικό ,νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφαλείας.
  • Βελτίωση στον συντονισμό ανάμεσα στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας και των ΜΚΟ.
  • Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την καταγραφή ,την εποπτεία και τον συντονισμό των ΜΚΟ για την πρόσβαση τους στο πεδίο και την παροχή υπηρεσιών υγείας.
  • Καταγραφή και ορθολογική κατανομή υγειονομικού υλικού και φαρμάκων ανάμεσα στις δομές του συστήματος υγείας.
  • Σημαντικός παράγοντας είναι η αξιοποίηση διαπολιτισμικών διαμεσολαβητών και υγειονομικών προσφύγων – μεταναστών.
  • Ενίσχυση δημόσιων δομών στα σημεία εισόδου και βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για όλους τους πρόσφυγες και ντόπιους με παράλληλη τόνωση του αισθήματος ασφάλειας για τους ντόπιους.