Πάνω από 300 εκατομμύρια οι ασθενείς με διαβήτη σε όλο τον κόσμο
Σε μείζονα «απειλή» για κάθε σύγχρονη κοινωνία εξακολουθούν να αναδεικνύονται στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα πολλά σοβαρά νοσήματα, που χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως «μάστιγες» και ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο σακχαρώδης διαβήτης (Σ.Δ.), η πιο συχνή και ύπουλη διαταραχή του μεταβολισμού, που μπορεί να προκαλέσει ποικίλες βαρύτατες επιπλοκές στον οργανισμό του πάσχοντα, λαμβάνει, πλέον, διαστάσεις «πανδημίας». Σήμερα, τα άτομα με διαβήτη υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια σε διεθνές επίπεδο, ενώ το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, μάλιστα, έως το 2025 ο συνολικός αριθμός των πασχόντων θα έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.
Παρόμοια δυσοίωνη πρόβλεψη ισχύει και για την παχυσαρκία, που τις περισσότερες φορές συνυπάρχει με τον σακχαρώδη διαβήτη και, δυστυχώς, και στην Ελλάδα η συχνότητά της αυξάνεται και αφορά, μάλιστα, και την παιδική παχυσαρκία.
Σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, αρτηριακή υπέρταση, δισλιπιδαιμία, κάπνισμα και λοιποί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου ευθύνονται για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και για περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο αριθμός αυτός έως το 2025 αναμένεται να ανέλθει στα 25 εκατομμύρια, δηλαδή ποσοστό περίπου 40 – 45% της παγκόσμιας θνησιμότητας.
Από την άλλη πλευρά, οι νεοπλασματικές ασθένειες εξακολουθούν να σημειώνουν αμείωτη θνητότητα, παρά την ανάπτυξη σύγχρονων νέων θεραπειών, καθώς τα νεοπλάσματα ευθύνονται στις μέρες μας για περίπου το 1/3 των θανάτων σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., το 2010 ο καρκίνος αντιστοιχούσε σε 7,6 εκατομμύρια θανάτους (21% περίπου των συνολικών θανάτων), αριθμός που αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 13.1 εκατομμύρια έως το 2030, επιβεβαιώνοντας τη νόσο μια από τις κύριες αιτίες θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εξάλλου, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και το κάπνισμα συμβάλλουν στην αύξηση των αναπνευστικών – πνευμονικών παθήσεων, αναδεικνύοντας και αυτές ως κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας.
Εάν, μέσα σε όλα αυτά, ληφθεί υπόψη και η ραγδαία αύξηση των ασθενών που προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια κατά τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σκληρή και πολυμέτωπη «μάχη» καλείται να δώσει στις μέρες μας η σύγχρονη Εσωτερική Παθολογία, σε αγαστή συνεργασία με τις συναφείς υποειδικότητές της.
Τα παραπάνω επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, με αφορμή τη διεξαγωγή του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Εσωτερική Παθολογία με Διεθνή Συμμετοχή, το οποίο διοργανώνει η Εταιρεία Παθολογίας Βορείου Ελλάδος (Ε.Π.Β.Ε.) στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Ε.Π.Β.Ε., Καθηγητής Παθολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) κ. Ευστράτιος Μαλτέζος και ο Α’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Ε.Π.Β.Ε., Καθηγητής Παθολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) κ. Απόστολος Χατζητόλιος.
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης), του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Ι.Σ.Θ.) και παρέχει στους συμμετέχοντες είκοσι ένα (21) Μόρια Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.).